Domácí omáčka na špagety od tchyně: uvařte si zásoby na zimu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 30 porcí
  • 120 minut
Jan, 11. 09. 2025

Tahle rajčatová omáčka je rodinný poklad. V létě ji vaříme po hrncích, zavaříme do lahví a v zimě pak stačí přidat mleté maso nebo klobásu, uvařit těstoviny a večeře je do 15 minut na stole. Díky jablkům a červené řepě má krásně vyváženou sladkokyselou chuť a s kořením voní po italsku i po české zahradě.

Pro 30 porcí

Ingredience

Zelenina a ovoce:

Koření a dochucení:

Postup přípravy

  • Příprava surovin Rajčata, papriky, cibuli, řepu i jablka omyjte, oloupejte/očistěte a nakrájejte na větší kusy. Feferonku zbavte semínek, pokud nechcete příliš pálivou omáčku.
  • Základní vaření s kořením Všechnu zeleninu a jablka dejte do velkého hrnce. Přidejte sůl, mletou papriku, pepř, skořici, nové koření, hřebíček a bobkový list. Bez cukru a bez octa přiveďte k mírnému varu a vařte 45–60 minut, až zelenina změkne a uvolní šťávu.
  • Vyjmutí celého koření a mixování Vylovte bobkové listy a případně celé kuličky nového koření a hřebíček. Směs rozmixujte dohladka tyčovým mixérem (pro extra jemnou omáčku můžete ještě přepasírovat).
  • Dochucení a zahuštění Vmíchejte cukr, ocet a hořčici. Na středním ohni ještě 10–15 minut provařte, aby se chutě spojily a omáčka mírně zhoustla. Ochutnejte a dolaďte solí či cukrem podle kyselosti rajčat.
  • Plnění a zavaření Horkou omáčku lijte do čistých, nahřátých lahví/sklenic, okraje otřete a pevně uzavřete. Zavařte: šetrně při 85–90 °C po 10–15 minut, nebo krátce v horké vodě 5–10 minut od bodu varu (podle velikosti sklenic). Nechte vychladnout dnem vzhůru, skladujte v chladu a temnu.

Celková doba přípravy: 2 hodiny

Počet porcí: cca 18 lahví po 300 ml (celkem ~5,4 l), přibližně 30–36 porcí

Jak použít

  • Ragú na rychlo: opečte cibuli, přidejte mleté maso, podlijte 1–2 sklenicemi omáčky, 5–10 minut provařte.

  • Bez masa: promíchejte s uvařenými špagetami a parmazánem/balkánem.

  • Na pizzu či zapékané těstoviny: zredukujte na pánvi do hustší konzistence.

Tipy

  • Na výraznější chuť přidejte při provaření 1–2 lžíce olivového oleje a stroužek česneku.

  • Pikantnost regulujte feferonkou; na dětskou verzi ji vynechte.

  • Pokud použijete celá koření, počítejte s delší extrakcí chutí a nezapomeňte je před mixem vyndat.

Závěr

Rodinná omáčka na špagety, která se perfektně zavařuje, šetří čas a zaručeně chutná. Základní dávka dá klidně 18 menších lahví, takže máte přes půl zimy vystaráno. Stačí otevřít, ohřát, případně obohatit masem či klobásou – a rychlé, plnohodnotné jídlo je hotové.