Domácí majonéza z vařených vajec: rychlá, krémová a zcela bezpečná recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 20 minut
Jan, 15. 12. 2025

Domácí majonéza nemusí nutně znamenat práci se syrovými vejci. Tato majonéza z vařených vajec je ideální volbou pro každého, kdo chce jemnou, hustou a chuťově vyváženou omáčku bez rizika.

Připravíte ji během pár minut, suroviny jsou běžně dostupné a výsledek se skvěle hodí do salátů, na chlebíčky, sendviče i jako dip k pečeným bramborám či zelenině.

Velkou výhodou je stabilní konzistence a fakt, že recept je vhodný i pro děti, seniory nebo těhotné ženy.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Vaření vajec Vejce vložte do vroucí vody a vařte 10 minut natvrdo. Poté je ihned zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nechte krátce vychladnout.
  • Příprava základu Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vložte do vyšší nádoby a rozmačkejte je vidličkou nebo krátce promixujte. Přidejte: jogurt, dijonskou hořčici, ocet nebo citronovou šťávu
  • Mixování Pomocí tyčového mixéru vše rozmixujte do hladké, krémové konzistence. Pokud chcete majonézu ještě jemnější, přidejte postupně olivový olej a znovu krátce promixujte.
  • Dochucení Ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Podle chuti můžete doladit kyselost citronovou šťávou nebo konzistenci přidáním jogurtu.
  • Skladování Hotovou majonézu přendejte do uzavíratelné nádoby a uložte do lednice. V chladu vydrží 2–3 dny.

Rychlé informace o receptu

Porce: 4 porce

Doba přípravy: 10 minut

Doba vaření vajec: 10 minut

Celkový čas: cca 20 minut

Tipy pro obměny chuti

  • Bylinková varianta: přidejte jemně nasekanou pažitku, petržel nebo kopr

  • Pikantní verze: vmíchejte trochu strouhaného křenu nebo kapary

  • Extra jemná textura: hotovou majonézu můžete protlačit přes jemné sítko