Domácí listové těsto za 10 minut: lepší než z obchodu a vhodné i do mrazáku recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 2 porce
  • 10 minut
Jan, 15. 04. 2025

Chcete mít po ruce vždy čerstvé, voňavé a nadýchané listové těsto? Díky tomuto jednoduchému receptu zvládnete přípravu doma za pár minut a s minimem surovin. Výsledkem bude vláčné a univerzální těsto, které můžete klidně zamrazit na později.

Pro 2 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Připravte máslo: Máslo vyjměte z lednice a nastrouhejte ho na hrubém struhadle. Při strouhání ho pravidelně posypávejte moukou, aby se nelepilo.
  • Smíchejte s moukou: Máslo smíchejte s prosátou moukou a důkladně zapracujte, aby vznikla sypká máslovo-moučná směs.
  • Připravte tekutou směs: Ve zvláštní misce smíchejte vodu se solí a octem, míchejte, dokud se sůl nerozpustí.
  • Zpracujte těsto: Tekutou směs nalijte do máslové směsi a rukama uhněťte hladké, jednotné těsto.
  • Nechte odležet: Těsto rozdělte na dvě poloviny, každou zabalte do potravinářské fólie a uložte minimálně na 2 hodiny do lednice. Můžete ho však nechat i přes noc.

Celková doba přípravy

Příprava: cca 10 minut

Odležení v lednici: minimálně 2 hodiny

Celkem: cca 2 hodiny 10 minut

(na cca 2 střední porce těsta)

Závěr receptu

Tento recept na domácí listové těsto je neuvěřitelně jednoduchý, rychlý a výsledek stojí za to. Oproti kupovanému těstu je nejen chutnější, ale také bez zbytečných konzervantů. Pokud nespotřebujete celé těsto hned, jednoduše ho zamrazte a použijte později – bude stejně dobré jako čerstvé. Hodí se na sladké i slané pečení.

Jakmile ho jednou zkusíte, na kupované už nebudete mít chuť!