Domácí langoše „líné hospodyňky“ se sýrem a zakysanou smetanou: velké, kulaté a krásně nafouklé recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 90 minut
Jan, 27. 08. 2025

Tajný recept „od strýca z hospody“, který dělá z obyčejných langošů špičku: těsto se snadno zpracovává, při smažení se krásně nafoukne a po potření zakysanou smetanou a zasypání sýrem je to neodolatelná klasika. Ideální na víkendové vaření i rychlou večeři pro celou rodinu.

Pro 6 porcí

Ingredience

Těsto:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Kvásek: Do misky rozdrobte droždí, přidejte ½ lžičky cukru, 1 lžičku mouky a trochu vlažné vody. Promíchejte a nechte 10 minut vzejít.
  • Těsto: Zbytek mouky dejte do mísy, přidejte sůl, zbytek cukru, olej a vlažnou vodu. Přilijte kvásek a vypracujte hladké, měkké těsto, které se nelepí.
  • První odpočinek: Mísu přikryjte fólií nebo utěrkou a nechte 40 minut kynout na teplém místě.
  • Zapracování oleje: Ke kynutému těstu přidejte 1 lžíci oleje, krátce prohněťte, znovu přikryjte a nechte ještě 10 minut odpočívat.
  • Tvarování: Těsto rozdělte na 6 stejných dílů, z každého vytvarujte kuličku. Každou kuličku roztahejte prsty na středně tenkou placku se silnějším okrajem (střed může být o něco tenčí, lépe se nafoukne).
  • Smažení: V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje na 170–180 °C. Vkládejte langoše a smažte z obou stran dozlatova a dozčervena, průběžně otáčejte. Hotové odkládejte na papírové utěrky.
  • Podávání: Ještě teplé langoše potřete zakysanou smetanou a bohatě zasypte strouhaným sýrem. Podávejte ihned.

Počet porcí: 6 langošů

Celková doba přípravy: cca 1 hod 30 min (aktivně 35 min, kynutí/odpočinek 55 min)

Tipy pro dokonalé nafouknutí

Těsto nepodsypávejte zbytečně moukou, raději potřete ruce i pracovní plochu olejem. Olej musí být pořádně rozpálený, ale ne přepalovaný; když do něj vložíte kousek těsta a okamžitě začne bublat, je čas smažit.

Závěr

Tyhle langoše jsou přesně takové, jaké mají být: velké, kulaté, s křupavým okrajem a nadýchaným středem. Smetana a sýr jsou sázka na jistotu, ale klidně přidejte i česnekovou pomazánku nebo bylinky. Recept je jednoduchý a spolehlivý, takže se rychle stane rodinným favoritem.