Domácí kynutý knedlík vařený na páře – vždy jemný a nadýchaný recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 1 porce
  • 0 minut
Jan, 07. 11. 2025

Kynutý knedlík vařený na páře patří mezi nejtradičnější české přílohy. Perfektně drží tvar, je vláčný, nadýchaný a nepřipomíná hutnou těžkou hmotu. Tento recept vychází z klasiky střední Evropy a díky správnému postupu se vám povede pokaždé.

Pro 1 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme 15 minut stát, aby vznikl kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, vejce a kvásek. Postupně přiléváme mléko a vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí. Nakonec vmícháme nakrájený rohlík.
  • Těsto přikryjeme a necháme 50 minut kynout v teple. Po vykynutí rozdělíme těsto na tři stejné části a z každé vytvarujeme váleček. Necháme 20 minut odpočinout pod utěrkou.
  • Připravíme hrnec s vodou a na vrch nataženou čistou utěrkou nebo parní vložku. Knedlík položíme na páru a vaříme 18 až 20 minut. Po vyndání knedlík propícháme špejlí a lehce potřeme olejem, aby povrch nepraskal.

Celková doba přípravy: cca 2 hodiny

Závěr

Kynutý knedlík vařený na páře je ideální příloha pro omáčky, svíčkovou, guláš i sladké variace s mákem a povidly. Výsledkem je lehký, vzdušný a opravdu kvalitní domácí knedlík, který se vyrovná tomu z profesionálních kuchyní. Recept je stabilní, ověřený a výsledek zaručený bez zbytečného rizika.