Domácí křehké koláčky z mascarpone – s tvarohem, mákem nebo povidly recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 50 minut
Jan, 06. 05. 2025

Neodolatelně jemné koláčky, které se rozplývají na jazyku

Hledáte snadný a přitom výjimečný recept na domácí koláčky? Vyzkoušejte tyto křehké koláčky z mascarpone, které kombinují vláčné těsto s lahodnou tvarohovou, makovou nebo povidlovou náplní. Jsou ideální jako sladké občerstvení na oslavu, k odpolednímu čaji nebo jako tradiční dezert ke kávě.

Pro 20 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na obalení:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, změklou Heru, mascarpone (nebo tavený sýr) a vanilkový cukr. Rukama vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte chvilku odpočinout v lednici (cca 20 minut).
  • Tvoření koláčků: Z těsta odkrajujte kousky cca po 15 g a vytvarujte z nich kuličky. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Plnění: Do středu každé kuličky udělejte důlek například špuntem od láhve nebo prstem. Naplněte podle chuti tvarohem, mákem nebo povidly.
  • Pečení: Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, dokud nejsou koláčky lehce zlatavé.
  • Dokončení: Ještě horké koláčky obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem a nechte vychladnout na mřížce.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: cca 50 minut

  • Počet porcí: cca 35–40 koláčků

Závěr

Křehké koláčky z mascarpone jsou skvělou volbou, když chcete pohostit rodinu nebo přátele sladkou klasikou v jemné a moderní úpravě. Díky variabilní náplni si je můžete přizpůsobit přesně podle své chuti. Jsou neodolatelné teplé i druhý den – pokud vám do té doby zbydou!