Domácí kečup bez chemie – voňavý a hustý jako od babičky recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 24 porcí
  • 150 minut
Jan, 28. 08. 2025

Máte zahradu plnou zralých rajčat a chcete z nich vytěžit maximum? Domácí kečup bez konzervantů a umělých přísad je trefa do černého. Tenhle osvědčený recept vám dá parádně hustý a vyvážený kečup, který chutná výrazněji než kupovaný. Skvěle se hodí k hranolkům, burgerům, na pizzu i do omáček a vydrží celou zimu.

Pro 24 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava rajčat: Rajčata omyjte, odstraňte stopky a nakrájejte na kusy. Pokud chcete extra jemný kečup, rajčata krátce spařte, zchlaďte v ledové vodě, oloupejte a případně vyjměte semínka.
  • Základ na cibulce: Ve velkém hrnci rozehřejte olej, zesklovaťte cibuli, přidejte česnek a minutku restujte.
  • Vaření rajčat: Vsypte rajčata, promíchejte, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 60–90 minut, až se rozvaří a pustí šťávu.
  • Redukce a dochucení: Přilijte ocet, přidejte cukr, sůl, pepř, skořici, hřebíček a bobkový list (chilli podle chuti). Vařte dalších 30–60 minut do požadované hustoty.
  • Rozmixování a zjemnění: Vyjměte bobkový list a hřebíček. Kečup rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Pro sametovou strukturu protlačte přes jemné síto.
  • Skladování a zavaření: Horký kečup plňte do sterilních sklenic, nechte 1–2 cm volného místa pod víčkem. Uzavřete a sterilujte při 100 °C cca 5 minut. Po vychladnutí skladujte v chladu a temnu. Otevřenou sklenici držte v lednici (zhruba 2 týdny). Lze i mrazit (třeba v tvořítkách na led).

Celková doba přípravy:

  • 20 minut příprava + 90–150 minut vaření a redukce + 10 minut zavaření

  • Celkem: cca 2 hodiny 30 minut – 3 hodiny

Počet porcí:

  • cca 24 porcí (počítáno 2 lžíce na porci) / výnos zhruba 1–1,2 l kečupu

Proč si kečup dělat doma

Domácí kečup má vyšší podíl rajčat, intenzivnější chuť a přesně si ho doladíte – míň či víc cukru, bylinky, jemný nebo pikantní. Navíc víte, co v něm je: žádná zbytečná chemie, jen čisté suroviny.

Tipy na obměny

  • Bylinky: sušená bazalka, oregano, tymián.

  • Koření: špetka kurkumy či koriandru pro zajímavý akcent.

  • Pálivost: přidejte chilli už při redukci – čím déle se provaří, tím lépe se chuť propojí.

Závěr

Tenhle domácí kečup bez chemie je jednoduchý na přípravu, krásně voňavý a hustý. Zvládnete ho z běžných surovin a výsledkem je univerzální dochucovadlo, které pozvedne hranolky, hot-dog i těstoviny. Jakmile ochutnáte, na kupovaný kečup si už ani nevzpomenete.