Celková doba přípravy:
-
20 minut příprava + 90–150 minut vaření a redukce + 10 minut zavaření
-
Celkem: cca 2 hodiny 30 minut – 3 hodiny
Počet porcí:
-
cca 24 porcí (počítáno 2 lžíce na porci) / výnos zhruba 1–1,2 l kečupu
Proč si kečup dělat doma
Domácí kečup má vyšší podíl rajčat, intenzivnější chuť a přesně si ho doladíte – míň či víc cukru, bylinky, jemný nebo pikantní. Navíc víte, co v něm je: žádná zbytečná chemie, jen čisté suroviny.
Tipy na obměny
-
Bylinky: sušená bazalka, oregano, tymián.
-
Koření: špetka kurkumy či koriandru pro zajímavý akcent.
-
Pálivost: přidejte chilli už při redukci – čím déle se provaří, tím lépe se chuť propojí.
Závěr
Tenhle domácí kečup bez chemie je jednoduchý na přípravu, krásně voňavý a hustý. Zvládnete ho z běžných surovin a výsledkem je univerzální dochucovadlo, které pozvedne hranolky, hot-dog i těstoviny. Jakmile ochutnáte, na kupovaný kečup si už ani nevzpomenete.