Domácí karlovarský knedlík: Tradiční recept, který zvládne každý

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 40 minut
Jan, 23. 04. 2025

Karlovarský knedlík je osvědčená česká klasika, která se dokonale hodí ke svíčkové, kachně nebo třeba houbové omáčce. Ačkoliv se může zdát jeho příprava složitá, opak je pravdou – s tímto receptem si ho doma zvládne připravit každý. Výsledkem bude krásně nadýchaný a chuťově výrazný knedlík, který se rozplývá na jazyku.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta Rohlíky si nakrájíme na malé kostičky a vložíme je do větší mísy. V jiné misce rozšleháme žloutky s mlékem, přidáme rozpuštěné máslo, sůl, muškátový květ a nasekanou petrželku. Směs nalijeme na nakrájené rohlíky a lehce promícháme.
  • Vyšlehání sněhu Z bílků si vyšleháme pevný sníh a opatrně ho vmícháme do připravené směsi. Snažíme se těsto příliš neumačkat, aby zůstalo vzdušné.
  • Tvarování knedlíků Z hmoty vytvarujeme dva větší válečky nebo více menších, které pevně zabalíme do potravinářské fólie. Konce dobře utáhneme a zavážeme provázkem, aby se knedlík během vaření nerozbalil.
  • Vaření Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme zhruba 25–35 minut podle velikosti. Během vaření je můžeme občas otočit, aby se uvařily rovnoměrně.
  • Servírování Po uvaření knedlíky rozbalíme z fólie, potřeme rozpuštěným máslem a necháme lehce vychladnout. Krájíme ostrým nožem nebo nití.

Doba přípravy:

40–50 minut včetně vaření

Počet porcí:

4–5 porcí podle velikosti knedlíků

Závěr

Domácí karlovarský knedlík je důkazem, že i tradiční české recepty se dají připravit snadno a s láskou. Ať už ho podáváte k omáčkám, masu nebo jako samostatnou přílohu, potěší chuťové pohárky každého milovníka poctivé kuchyně. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že ten domácí chutná vždycky nejlépe!