Domácí kaiserky jako z pekárny: jednoduchý recept, který se vždy povede

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 95 minut
Jan, 21. 08. 2025

Křupavá kůrka, nadýchaný střídek a vůně čerstvě upečeného pečiva – přesně tak chutnají tyhle domácí kaiserky. Recept je rychlý na přípravu, suroviny máte běžně doma a výsledek je stabilně skvělý. Ať je děláte na snídani, k polévce nebo na svačinu, mizí ze stolu jako první.

Pro 8 porcí

Ingredience

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Těsto a první kynutí Všechny suroviny dejte do mísy (nebo do pekárny) a vypracujte hladké, pružné těsto. Přikryjte a nechte kynout do zdvojnásobení objemu (cca 50–60 minut).
  • Tvarování Vykynuté těsto rozdělte na 8 stejných dílů. Z každého vytvarujte bochánek a vytvořte na povrchu typické „kaiserské“ zářezy (raznicí nebo ostrým nožem).
  • Krátké podkynutí Bochánky nechte ještě 10 minut odpočívat na plechu s pečicím papírem. Pokud spěcháte, můžete tento krok vynechat, ale doporučujeme ho pro lepší nadýchanost.
  • Potření a sypání Pomažte rozšlehaným vejcem a posypte sezamem, mákem či kmínem.
  • Pečení Pečte v troubě předehřáté na 200 °C 15–20 minut dozlatova. Po upečení nechte krátce vychladnout na mřížce.

Počet porcí:

8 kaiserek

Celková doba přípravy:

1 hodina 35 minut (10 min míchání a tvarování + 60 min kynutí + 10 min podkynutí + 15–20 min pečení)

Tipy pro nejlepší výsledek:

  • Pro ještě křupavější kůrku vložte na dno trouby žáruvzdornou misku s horkou vodou nebo první 3 minuty pečte s párou.

  • Směs hladké a polohrubé mouky dává parádně pružné těsto, které se netrhá a skvěle se s ním pracuje.

  • Zářezy dělejte těsně před pečením – kaiserkám udrží tvar a hezky je „otevřou“.

Závěr:

Domácí kaiserky jsou rychlé, levné a chuťově nepřekonatelné. Když je jednou zkusíte, kupované pečivo vám bude připadat zbytečné. Skvěle se hodí na sendviče, k salátům i k polévkám – a díky jednoduchému postupu se povedou i začátečníkům.