Oproti jiným receptům má tento džem opravdu jen minimum cukru a přitom je akorát slaďoučký a vynikající.
Domací jahodový džem s s nízkým obsahem cukru recept
- Sředně těžká přípava
- 10 porcí
- 2 minuty
Pro 10 porcí
Ingredience
Postup přípravy
- Jahody omyjeme, osušíme a očistíme od zelených částí.
- Nakrájíme na poloviny, zasypeme cukrem a nechám 24 hod. odpočívat v chladu.
- Pár krát je během stání promícháme.
- Jahody pustí šťávu, takže se nelekněte.
- Před vařením do jahod zamícháme kyselinu citrónovou.
- Pokud džem rozdělíte do několika hrnců, džem se spíše uvaří.
- Džem vaříme do zhoustnutí.
- Džem pak slijeme do jednoho velkého hrnce, ještě vše spolu provaříme a promícháme, složíme z plamene a džem dojde.
- Pokud se vám zdá tekutý netřeba se bát, postupně bude džem houstnout.
- Horký džem naléváme do čistých sklenic a hned zavíráme.!
- Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme je obrácené 30 min a otočíme zpět. Poklepáním po víčku zkontrolujeme, zda jsou víčka správně uzavřeny. Pokud se nám některé sklenice nepovedly správně uzavřít, vyměníme víčko a sterilujeme džem v horké koupeli.
- Sterilizujeme 10 minut při 90 stupních.