Domácí jahodový džem (marmeláda) bez cukru a přidaných látek recept

Ingredience

  • 4 kg čerstvých jahod
  • 2 kg krystalového cukru
  • 2 lžičky kyseliny citrónové ne kopcovité!
4x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

  1. Jahody očistíme a důkladně omyjeme. Jahody, které jsou nahnilé do džemu nepřidáváme. Množství cukru můžeme měnit podle sladkosti jahod.
  2. Pokud jsou jen málo sladké, přidáme více cukru, pokud jsou naopak velmi sladké, můžete množství cukru ubrat.
  3. Připravíme si rendlík nebo jinou nádobu. Na dno uložíme první vrstvu jahod, zasypeme cukrem, pokračujeme vrstvou jahod, opět cukrem, jahodami a poslední vrstvou cukru. Zakryjeme a necháme přes noc odležet.
  4. Jahody necháme v komoře nebo sklepě – na chladnějším místě – nedáváme do chladničky.
  5. Druhý den dopoledne směs promícháme a přendáme na plamen, kde na malém plameni pomaličku zahříváme. Pro jemnější džem, můžete jahody rozmixovat, pokud vám však nevadí větší kousky ovoce, stačí jen míchat. Do směsi přidáme kyselinu citrónovou.
  6. Džem můžeme vařit po menších dávkách, nebo i najednou – v menších dávkách je to, ale jednodušší (vždy si odebereme cca 5-6 naběraček a vaříme na pánvi s vyššími okraji).
  7. Vaříme za stálého míchání, dokud nám směs nezačne houstnout. Konzistenci džemu před dovařením otestujeme tak, že na talířek, který jsme si předtím dali do mrazničky, navrstvíme lžičku džemu – na studeném talířku džem hned vychladne a my tak hned vidíme, jakou má konzistenci.
  8. Pokud se nám tedy zdá správné hustý, sejmeme z plamene, pokud naopak málo, ještě povaříme.
  9. Ještě horký džem navrstvíme do čistých sklenic a pevně uzavřeme, sterilujeme při teplotě 90 stupňů 10 minut. Potom obrátíme víčkem dolů, zabalíme do deky a necháme vychladnout.