Domácí jahodový džem (marmeláda) bez cukru a přidaných látek recept
- Snadné na přípravu
- 4 porce
- 0 minut
Pro 4 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
- Jahody očistíme a důkladně omyjeme. Jahody, které jsou nahnilé do džemu nepřidáváme. Množství cukru můžeme měnit podle sladkosti jahod.
- Pokud jsou jen málo sladké, přidáme více cukru, pokud jsou naopak velmi sladké, můžete množství cukru ubrat.
- Připravíme si rendlík nebo jinou nádobu. Na dno uložíme první vrstvu jahod, zasypeme cukrem, pokračujeme vrstvou jahod, opět cukrem, jahodami a poslední vrstvou cukru. Zakryjeme a necháme přes noc odležet.
- Jahody necháme v komoře nebo sklepě – na chladnějším místě – nedáváme do chladničky.
- Druhý den dopoledne směs promícháme a přendáme na plamen, kde na malém plameni pomaličku zahříváme. Pro jemnější džem, můžete jahody rozmixovat, pokud vám však nevadí větší kousky ovoce, stačí jen míchat. Do směsi přidáme kyselinu citrónovou.
- Džem můžeme vařit po menších dávkách, nebo i najednou – v menších dávkách je to, ale jednodušší (vždy si odebereme cca 5-6 naběraček a vaříme na pánvi s vyššími okraji).
- Vaříme za stálého míchání, dokud nám směs nezačne houstnout. Konzistenci džemu před dovařením otestujeme tak, že na talířek, který jsme si předtím dali do mrazničky, navrstvíme lžičku džemu – na studeném talířku džem hned vychladne a my tak hned vidíme, jakou má konzistenci.
- Pokud se nám tedy zdá správné hustý, sejmeme z plamene, pokud naopak málo, ještě povaříme.
- Ještě horký džem navrstvíme do čistých sklenic a pevně uzavřeme, sterilujeme při teplotě 90 stupňů 10 minut. Potom obrátíme víčkem dolů, zabalíme do deky a necháme vychladnout.