Domácí housky z pár surovin: vláčné, voňavé a lepší než z obchodu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 9 porcí
  • 15 minut
Jan, 15. 04. 2025

Zapomeňte na kupované pečivo a vyzkoušejte domácí housky, které si zamiluje celá rodina. Díky jednoduchému receptu a základním surovinám vykouzlíte dokonalé čerstvé pečivo přímo z vaší trouby.

Pro 9 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Připravíme kvásek: V míse smíchejte teplé mléko a vodu, přidejte cukr, sůl a sušené droždí. Vše důkladně promíchejte.
  • Zamícháme těsto: Přidejte rozpuštěné máslo a po částech zapracujte hladkou mouku. Vypracujte hladké, nelepivé těsto.
  • Nechte kynout: Těsto i mísu potřete trochou oleje, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 45 minut.
  • Tvarování housek: Vykynuté těsto rozdělte na 9 stejných dílů a vytvarujte z nich housky. Položte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
  • Druhé kynutí: Přikryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.
  • Příprava na pečení: Housky posypte lehce moukou, každou nahoře nařízněte žiletkou nebo ostrým nožem a do řezu vložte plátek másla.
  • Pečení: Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C přibližně 25 minut dozlatova.

Celková doba přípravy

Příprava: 15 minut

Kynutí: 60 minut

Pečení: 25 minut

Celkem: cca 1 hodina 40 minut

Závěr receptu

Tyto domácí housky jsou důkazem, že i z jednoduchých surovin lze vykouzlit pečivo, které chutná lépe než to z obchodu. Jsou vláčné, jemně máslové a krásně křupavé na povrchu. Pokud jednou vyzkoušíte tento recept, do obchodu pro housky už nepůjdete. A co je nejlepší – můžete je péct klidně každý den!

Tip: Housky jsou skvělé i druhý den a výborně se hodí k polévce, snídani nebo jako svačina na cesty.