Domácí housky snadno a rychle: voňavé pečivo, které si zamilujete recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 90 minut
Jan, 24. 04. 2025

Recept na měkké a křupavé housky, které zvládne i začátečník

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta Do větší mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme rozdrolené droždí a promícháme. Do středu vytvoříme důlek a přidáme cukr, sůl, rozpuštěné máslo a jedno vejce. Postupně přiléváme vlažné mléko a vypracujeme hladké, pružné těsto, které se nelepí na ruce.
  • Kynutí těsta Hotové těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Tvarování housek Po vykynutí těsto rozdělíme na menší dílky a vytvarujeme do tvaru housek – klasické pletence, bochánky nebo podlouhlé tvary. Všechny kousky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 10–15 minut kynout.
  • Pečení Předehřejeme troubu na 175 °C. Housky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem a hrubou solí. Pečeme 20 minut, poté zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme ještě cca 5 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.
  • Chlazení Po upečení přendáme housky na mřížku a necháme je vychladnout, aby zůstaly krásně křupavé zvenčí a měkké uvnitř.

Celková doba přípravy

90 minut (včetně kynutí a pečení)

Počet porcí

10–12 kusů

Závěr receptu

Domácí housky si zamilujete pro jejich jednoduchou přípravu a výtečnou chuť. Na rozdíl od kupovaných jsou bez konzervantů, křupavé na povrchu a vláčné uvnitř. Skvěle chutnají s máslem, domácí marmeládou, nebo jako příloha k polévce či salátu. Stačí jednou vyzkoušet a nebudete chtít jiné!