Domácí housky s perlivou vodou – nadýchané, voňavé a vždy čerstvé recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 20 minut
Jan, 09. 10. 2025

Není nad vůni čerstvě upečeného pečiva, která se line z kuchyně. Pokud doma zrovna nemáte žádné pečivo, tyto domácí housky zvládnete připravit snadno a rychle. Jsou krásně nadýchané, jemné uvnitř a křupavé na povrchu. Díky přidané perlivé vodě mají jedinečnou lehkost a zůstanou vláčné i druhý den.

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta V míse smíchejte mouku, droždí, cukr a sůl. Přidejte olej, mléko a perlivou vodu. Vypracujte hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce.
  • První kynutí Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Tvarování housek Vykynuté těsto rozdělte na 8 stejných dílů a vytvarujte z nich housky. Položte je na plech s pečicím papírem a nechte kynout dalších 30 minut.
  • Pečení Před pečením potřete housky rozšlehaným vajíčkem a posypte semínky. Troubu předehřejte na 250 °C, poté vložte housky a ihned snižte teplotu na 190 °C. Pečte asi 20 minut, dokud nejsou housky zlatavé.
  • Dokončení Po upečení je nechte vychladnout na mřížce, aby zůstaly krásně křupavé.

Čas přípravy a počet porcí

  • Doba přípravy: 20 minut

  • Doba kynutí: 90 minut

  • Doba pečení: 20 minut

  • Celková doba: 2 hodiny 10 minut

  • Počet porcí: 8

Závěr

Domácí housky s perlivou vodou jsou dokonalým důkazem, že i z obyčejných surovin lze vykouzlit fantastické pečivo. Skvěle se hodí k polévkám, pomazánkám i na snídani s máslem a marmeládou. Pokud je jednou vyzkoušíte, na kupované housky rychle zapomenete – domácí chutnají prostě lépe.