Domácí chleba Slovenský recept

Ingredience

  • 1 litr teplé převařené vody
  • 50 g čerstvého droždí
  • 1.5 kg polohrubé mouky (může být i hrubá pokud máte rádi)
  • 3 PL rostlinného oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 PL cukru
10x
0 Kcal
01:00
Střední

Postup přípravy

  1. Jako první si namočte do vody droždí a jednu ingredienci po druhé pomalu přidávejte olej, cukr, sůl a postupně mouku.
  2. Těsto stále pomaličku promíchávejte. Když máme vše v jedné míse, jemně ale důkladně těsto prohněteme. Pokud bude těsto dobře promíchané, chléb bude jako vata. Když jste těsto dobře promíchali, zakryjte mísu utěrkou a odložte na teplé místo alespoň na 2-3 hodiny.
  3. V průběhu tohoto času do těsta občas nakoukněte a když se pořádně zvedne rozdělte ho na dvě části a nechte ještě půlhodinku podkynout.
  4. Mezitím si předehřejte troubu na 220 stupňů a chléb pečte ve formách (já pro jistotu dno vždy velmi mírné potřu olejem). Nechte připéct do zlatova asi 40-45 minut.
  5. Během pečení nikdy neotvírejte troubu! Když je chléb upečený, vyberte jej z trouby, ideální je položit jej na dřevěnou desku a přikryjte jej suchou utěrkou.