Domácí chléb podle babičky – recept starý více než 100 let

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 150 minut
Jan, 03. 06. 2025

Tento recept na domácí chléb se dědí po generace a jeho kořeny sahají více než 100 let zpět. Je založený na základních surovinách, ale výsledkem je dokonale chutný bochník s výraznou vůní a strukturou. Neobsahuje žádné zbytečné přísady ani chemii. Jen mouka, voda, droždí, sůl a trocha oleje – tak, jak to dělaly naše babičky.

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Do mísy nalijte vlažnou vodu, přidejte cukr a rozdrobené droždí. Nechte stát asi 10 minut, dokud směs nezačne pěnit.
  • Zamíchání těsta: Do větší mísy prosejte mouku, přidejte sůl, olej a připravený kvásek. Vše promíchejte a vypracujte hladké těsto – ručně nebo robotem.
  • Kynutí: Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Tvarování: Po vykynutí těsto znovu krátce propracujte a vytvarujte bochník. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
  • Pečení: Troubu předehřejte na 200 °C. Chléb pečte 30–35 minut, dokud nezíská zlatavou barvu a při poklepání na spodní část nezní dutě.
  • Chladnutí: Po upečení přeneste chléb na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  • Počet porcí: 1 větší bochník (cca 10 krajíců)

  • Celková doba přípravy: 2 hodiny 30 minut (včetně kynutí a pečení)

Závěr receptu:

Tento tradiční domácí chléb podle babičky je ideální volbou pro všechny, kdo chtějí upéct poctivé pečivo s jednoduchými surovinami. Má křupavou kůrku, vláčnou střídku a výborně chutná s máslem, medem, sýrem nebo jen tak samotný. Navíc si můžete recept přizpůsobit – přidat semínka, bylinky nebo ořechy. Pečení chleba doma není jen o jídle, ale i o návratu ke kořenům a radosti z vlastnoručně připraveného jídla.

Rychlé tvarohové koláčky ke kafíčku

chuťovky
60 minut
0
(0)
30. 05. 2025 Jan