Domácí chléb jako od babičky – nadýchaný, křupavý a neodolatelný recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 2 porce
  • 120 minut
Jan, 05. 02. 2025

Tento domácí chléb vás překvapí jemnou a vzdušnou střídou a dokonalou křupavou kůrkou. Díky jednoduchému postupu a dostupným surovinám si ho zvládnete upéct i vy. Jakmile ho ochutnáte, už si chléb z obchodu nekoupíte. Vyzkoušejte osvědčený rodinný recept a dopřejte si vůni čerstvě upečeného chleba přímo z vaší kuchyně!

Pro 2 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: V misce smíchejte teplou vodu, cukr a droždí. Dobře promíchejte a nechte chvíli odstát, aby se aktivovalo droždí.
  • Příprava těsta: Přidejte olej a promíchejte. Poté prosejte 500 g mouky, přidejte sůl a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Postupně přidejte dalších 200 g mouky a opět dobře promíchejte.
  • Mísení a kynutí: Těsto hněťte alespoň 10 minut, dokud nebude hladké a elastické. Misku potřete olejem, vložte do ní těsto, přikryjte utěrkou a nechte 40 minut kynout na teplém místě.
  • Tvarování chleba: Zapékací formy potřete olejem. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, vytvarujte do kuliček a nechte 20 minut odpočívat. Poté těsto rozválejte, zaviňte do tvaru bochníku a přendejte do forem.
  • Druhé kynutí: Přikryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Poté povrch chleba potřete vodou a lehce posypte moukou.
  • Pečení: Troubu předehřejte na 190 °C a pečte 35–40 minut, dokud nebude chléb zlatavý a křupavý.
  • Dokončení: Upečený chléb nechte vychladnout na mřížce, aby zůstal krásně křupavý.

Závěr

Tento domácí chléb je dokonalou alternativou k pečivu z obchodu. Má nádhernou vůni, měkkou střídku a chutnou kůrku, která dodává chlebu neodolatelný charakter. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si čerstvě upečený bochník, který vás nikdy neomrzí!

Celková doba přípravy:

Příprava a kynutí: 1 hodina 20 minut
Pečení: 40 minut
Celkem: přibližně 2 hodiny

Počet porcí:

🥖 2 bochníky