Domácí babiččin závin: Měkounký, vláčný a s kávou chutná nejlépe (maková i ořechová náplň) recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 20 minut
Jan, 29. 07. 2025

Vraťte se do dětství a dopřejte si klasickou sladkost, která nikdy neomrzí. Tento recept na závin podle babičky vám ukáže, jak připravit šťavnaté záviny s dvěma typy plnínek – makovou i ořechovou. Ideální ke kávě nebo čaji, snadný na přípravu a voňavý od začátku do konce.

Pro 8 porcí

Ingredience

Těsto:

Maková náplň:

Ořechová náplň:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku V malé misce smíchejte droždí, 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky a 100 ml vlažného mléka. Nechte 10–15 min vykynout, až kvásek pěkně zapění.
  • Příprava těsta Ve velké míse smíchejte vykynutý kvásek s moukou, žloutky a zbývajícím cukrem. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zabalte do fólie a nechte 30 min v lednici odpočinout.
  • Maková náplň V hrnci přiveďte 300 ml mléka s medem, cukry a citrónovou kůrou k varu. Vmíchejte mletý mák a žloutky, krátce povařte (1–2 min). Nechte vychladnout.
  • Ořechová náplň V hrnci ohřejte 50 ml mléka, přidejte cukr, citrónovou kůru, rozinky a ořechy. Povařte 1–2 min a nechte zchladnout.
  • Tvarování závinů Těsto rozdělte na 4 díly. Každý díl rozválejte na tenký obdélník, rozetřete zvolenou náplň, pevně srolujte a položte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Kynutí a pečení Záviny potřete žloutkem a nechte 30 min na teplém místě podkypět. Poté potřete bílkem a pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 30–40 min, dokud nejsou zlatavé.

Čas přípravy a počet porcí

  • Aktivní příprava: 20 min

  • Kynutí těsta: 1 h

  • Pečení: 30–40 min

  • Celkový čas: cca 2 h

  • Počet porcí: 8 (4 záviny po 2 porce)

Závěr

Tyto domácí záviny představují dokonalé spojení jemného kynutého těsta a bohatých náplní, které voní jak dětstvím. Hotové chutnají skvěle teplé i chladné a vždy vyvolají úsměv na tváři. Vyzkoušejte obě varianty náplní a objevte svou oblíbenou!