Dokonalý pletený závin s vlašskými ořechy: Recept na sladké víkendové potěšení recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 90 minut
Jan, 26. 06. 2025

Tento pletený závin z kynutého těsta je přesně tím, co potřebujete ke klidnému víkendovému odpoledni. Křehké těsto, jemné máslo, voňavé rozinky a křupavé vlašské ořechy tvoří harmonii chutí, která potěší každého člena rodiny. Díky tomuto jednoduchému receptu si upečete sladkou dobrotu, která vydrží vláčná i několik dní.

Pro 8 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň a dokončení:

Postup přípravy

  • V míse vyšlehejte vejce, cukr, olej a máslo do hladké hmoty. Přilijte teplé mléko, přidejte droždí a krátce promíchejte. Vsypejte mouku s krupicí a vypracujte hladké, pružné těsto.
  • Těsto nechte kynout asi 30 minut přikryté folií. Po vykynutí rozdělte na dva stejné díly, které opět necháte odpočinout přikryté ještě 10 minut.
  • Každý díl rozválejte do tvaru obdélníku. Střed potřete rozpuštěným máslem, posypte nasekanými ořechy a rozinkami. Boční okraje těsta nakrájejte na proužky o šířce cca 1,5 cm.
  • Proužky těsta postupně překládejte přes náplň, jako když pletete cop. Konce dobře uzavřete.
  • Přeneste záviny na plech s pečicím papírem, přikryjte a nechte dalších 15 minut kynout. Poté potřete žloutkem a pečte v předehřáté troubě na 160 °C přibližně 35 minut dozlatova.

Celková doba přípravy:

90 minut (včetně kynutí a pečení)

Počet porcí:

2 větší záviny (8–10 porcí)

Závěr

Tento domácí pletený závin je ukázkou toho, jak může být tradiční pečení jednoduché a přesto mimořádně chutné. Ořechy a rozinky spolu tvoří lahodné spojení, které se hodí ke kávě, čaji i slavnostnímu stolu. Pokud hledáte osvědčený recept na kynutý koláč, právě jste ho našli.