Dokonalé šišky ze šlehačkového těsta – jemné, nadýchané a vláčné i druhý den recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 40 minut
Jan, 08. 10. 2025

Tyto šišky ze šlehačkového těsta jsou jednoduše neodolatelné – jemné, měkké, nadýchané a přitom vůbec ne mastné. Díky smetaně na šlehání zůstávají vláčné i druhý den, takže se skvěle hodí nejen k nedělní snídani, ale i jako sladká svačina pro celou rodinu. Tento recept se dědí z generace na generaci a je tak dobrý, že si ho prý vyžádala i tchyně!

Pro 12 porcí

Ingredience

Na dochucení:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Z 200 ml teplého mléka, droždí, cukru a trochy mouky připravte kvásek. Nechte ho vzejít asi 10 minut, dokud nezačne pěnit.
  • Příprava těsta: Do velké mísy nasypte mouku (ponechte si asi 4 lžíce na podsypávání), přidejte sůl a cukr. Poté vmíchejte kvásek, žloutky, smetanu, rum a zbylé mléko. Vypracujte těsto – nejprve bude řídké, ale postupným mícháním a hnětením získá pružnou a hladkou konzistenci.
  • Kynutí: Těsto lehce poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň 60–90 minut, dokud zdvojnásobí svůj objem.
  • Tvarování šišek: Vykynuté těsto přeneste na pomoučený vál, rozdělte ho na dvě části a každou rozválejte na plát silný asi 0,5 cm. Vykrajujte kolečka (například sklenicí) nebo kosočtverce se zářezem.
  • Smažení: Šišky smažte v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Po usmažení je nechte okapat na papírové utěrce.
  • Dokončení: Podávejte posypané moučkovým cukrem, naplněné marmeládou nebo s trochou jogurtu či sněhu z bílků.

Čas přípravy a počet porcí

  • Aktivní práce: 40 minut

  • Kynutí: 90 minut

  • Smažení: 20 minut

  • Celková doba: přibližně 2 hodiny 30 minut

  • Počet porcí: 12

Závěr

Tyto šišky ze šlehačkového těsta jsou snem každého milovníka domácího pečiva. Jsou nadýchané, vláčné a díky smetaně mají jemnou chuť, která v ústech doslova rozplývá. Navíc nejsou mastné, a i druhý den chutnají jako čerstvé. Skvělý tip na víkendové pečení, které potěší děti i dospělé.