Dokonalá třená bábovka s citronem a kakaem: Nadýchaná klasika, která nikdy nezklame recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 15 minut
Jan, 02. 05. 2025

Třená bábovka je symbolem domácí pohody. Její jemná struktura, příjemný citronový nádech a kakaová vrstva tvoří dokonalý dezert ke kávě nebo snídani. Připravit ji zvládne opravdu každý – stačí pár základních surovin, trocha trpělivosti a chuť na něco sladkého.

 

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Postup přípravy

  • Připravte si suroviny: Oddělte žloutky od bílků. V jedné míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Přilijte olej, citronovou kůru a část mléka. Postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Ušlehejte sníh z bílků: Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu a opatrně ho vmíchejte do těsta. Pokud je směs příliš hustá, přidejte ještě trochu mléka.
  • Připravte formu: Formu na bábovku důkladně vymažte a vysypte moukou. Do formy nalijte část těsta, posypte rozinkami a trochou kakaa. Poté vlijte zbytek těsta.
  • Pečte dozlatova: Bábovku pečte ve vyhřáté troubě na 150 °C přibližně 30–45 minut. Propečení ověřte špejlí – po vytažení by měla být suchá.
  • Servírování: Po upečení nechte bábovku mírně zchladnout a poté ji vyklopte z formy. Můžete ji posypat moučkovým cukrem nebo polít citronovou polevou.

Celková doba přípravy:

15 minut příprava + 45 minut pečení

Počet porcí: cca 12 ks

Závěr

Tato vláčná třená bábovka s citronovou vůní a kakaovým akcentem je klasikou, která nikdy nezklame. Skvěle se hodí jako sladká tečka po nedělním obědě i jako milé pohoštění ke kávě. Ať už ji ozdobíte nebo necháte jednoduše pocukrovanou, vždy bude chutnat báječně.