Dezert chutnější než z cukrárny: kakaový korpus, vanilkový krém a sněhová čepice recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 90 minut
Jan, 21. 08. 2025

Hledáte luxusní krémový dezert, který chutná jako vanilková zmrzlina z dětství a přitom je hotový bez složitostí? Tenhle zákusek s kakaovým korpusem, hebkým vanilkovým krémem a nadýchanou bílkovou „čepicí“ mizí ze stolu rychlostí blesku. Ideální na nedělní kávu, sváteční tabuli i jako sladká odměna po večeři.

Pro 10 porcí

Ingredience

Těsto:

Krém:

Bílkový krém:

Postup přípravy

  • Kakaový korpus Bílky vyšlehejte se 6 lžícemi cukru do tuhého, lesklého sněhu. V misce promíchejte vodu, mouku a kakao. Sypkou směs po částech zlehka vmíchejte stěrkou do sněhu. Těsto rozetřete do formy 32 × 20 cm vymazané a vysypané moukou (nebo s pečicím papírem). Pečte při 180 °C asi 15 minut. Nechte vychladnout.
  • Vanilkový krém Pudink uvařte v 250 ml mléka podle návodu, ale bez cukru. Do horkého pudinku metličkou zašlehejte žloutky, poté přidejte cukr i vanilkový cukr a míchejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Ihned sejměte z plotny, povrch zakryjte fólií (dotykově) a nechte zcela vychladnout. Do studeného základu vmíchejte změklé máslo a vyšlehejte do hladkého krému.
  • Bílkový krém se sirupem Bílky šlehejte s moučkovým cukrem do polotuhé pěny. Krupicový cukr svařte s citronovou šťávou na „nit“ (cca 112–115 °C) – sirup se mezi prsty táhne v jemné niti. Horký sirup tenkým pramínkem lijte do šlehajících se bílků a šlehejte ještě 2–3 minuty do hustého, stabilního sněhu.
  • Sestavení a dozdobení Na vychladlý kakaový korpus rozetřete vanilkový krém, uhlaďte. Navrch naneste bílkový krém a opět zarovnejte. Posypejte čokoládovými hoblinkami. Dezert nechte aspoň 45 minut vychladit a zpevnit, poté krájejte ostrým nožem.

Počet porcí: 16 kousků

Celková doba přípravy: cca 1 hod 30 min (z toho aktivně 45 min, chlazení 45 min)

Tipy pro úspěch

  • Bílkový sirup lijte opravdu horký a pomalu – zajistí pevný, nepadavý sníh.

  • Krémy nanášejte až na zcela vychladlý korpus, jinak povolí.

  • Pro výraznější čokoládovou chuť přidejte do korpusu ještě 1 lžíci kakaa a 1 lžíci cukru navíc.

Závěr

Tenhle dezert vyniká kontrastem chutí i struktur: vláčný kakaový základ, jemný vanilkový krém a nadýchaný bílkový sníh tvoří kombinaci, které se opravdu těžko odolává. Připravíte ho bez zbytečných komplikací a přitom působí „cukrárensky“ – přesně ten druh sladkého potěšení, po kterém se zapráší. Pokud chystáte rodinné setkání nebo chcete zapůsobit na návštěvu, máte vítěze.