Děrovaný koláč s vůní kávy: nadýchaný piškot s bohatým čokoládovým krémem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 15 minut
Jan, 29. 07. 2025

Hledáte dezert, který kombinuje nadýchaný piškot s jemnou chutí kávy a lahodným čokoládovým krémem? Tento „děrovaný“ koláč si díky propíchnutí těsta vsákne veškerý krém a vytvoří šťavnatou, na rodinné oslavy i běžné dny ideální sladkou pecku.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na čokoládový krém:

Postup přípravy

  • Piškotové těsto V misce rozmíchejte mléko s instantní kávou, olejem, octem a vanilkovým cukrem. Ve větší míse prosejte suché přísady (mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl a cukr) a postupně je spojte s mokrou směsí, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Pečení piškotu Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem (cca 25 × 35 cm) a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 25 minut. Hotový piškot vyjměte a nechte 5 minut mírně vychladnout.
  • Příprava krému Ve středním hrnci spojte kondenzované mléko, 400 ml mléka a kakao. Zahřejte do mírného varu. Mezitím rozmíchejte zbývajících 50 ml mléka s kukuřičným škrobem. Jakmile začne směs lehce bublat, vmíchejte mléko se škrobem a za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne. Sundejte z plotny a vmíchejte máslo do hladka.
  • Děrování a plnění Teplý piškot propíchněte rukojetí vařečky nebo špejlí ve více místech, aby vznikly otvory. Horký krém nalijte rovnoměrně na povrch a nechte chvíli vsáknout.
  • Chlazení a servírování Koláč nechte zcela vychladnout a ideálně 1 hodinu vychlaďte v lednici. Před podáváním krém lehce zpevní a koláč se snadno krájí.

Celková doba přípravy a počet porcí

  • Aktivit (příprava + mixování): 15 min

  • Pečení piškotu: 25 min

  • Vaření krému: 10 min

  • Celkem: 50 min

  • Počet porcí: 12

Závěr

Tento děrovaný piškot s kávou a čokoládovým krémem si zamilujete pro jeho jednoduchou přípravu i dokonalou šťavnatost. Díky propíchnutí vsákne veškerý krém, zůstane vláčný a extra chutný. Skvělý tip na rychlý rodinný dezert i slavnostní příležitost.