Děrované piškotové řezy se žloutkovým a smetanovým krémem – efektní dezert pro slavnostní chvíle recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 45 minut
Jan, 26. 05. 2025

Objevte, jak z jednoduchého piškotu vyrobit vizuálně působivý a chuťově bohatý dezert. Děrované piškotové řezy spojují jemné těsto, lahodný žloutkový krém a nadýchanou smetanovou vrstvu, doplněné o osvěžující citronovou kůru. Skvělá volba pro rodinné oslavy i slavnostní hostinu.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na korpus:

Na žloutkový krém:

Na smetanový krém:

Na zdobení:

Postup přípravy

  • Příprava korpusu V míse vyšlehejte vejce s oběma cukry do světlé pěny. Postupně přilijte mléko a olej. Prosijte mouku s práškem do pečiva a zlehka zapracujte do směsi. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy (např. 20×30 cm) a pečte v předehřáté troubě na 200 °C 30 minut. Nechte vychladnout.
  • Vytvoření děr Vychladlý korpus vyjměte z formy a pomocí kulatého vykrajovátka nebo větší koncovky cukrářského sáčku vykrojte do povrchu pravidelné otvory (asi 2 cm průměr), do kterých naplníte žloutkový krém.
  • Žloutkový krém V hrnci smíchejte mléko, žloutek, škrob, oba cukry a za stálého míchání zahřejte do zhoustnutí. Sundejte z plotny, vmíchejte na kousky nalámanou bílou čokoládu a máslo, až vznikne hladký krém. Naplňte jím jednotlivé otvory v korpusu.
  • Smetanový krém Slazenou smetanu vyšlehejte dotuha a na závěr do ní zašlehejte mascarpone. Krém rozprostřete rovnoměrně přes celý povrch dezertu, zakryje žloutkovou vrstvu a vyplní mezery.
  • Zdobení a odpočinek Smíchejte drcené kousky odkrojeného korpusu s citronovou kůrou a touto směsí posypte vršek řezů. Nakonec lehce poprašte moučkovým cukrem. Dejte dezert do lednice minimálně na 4 hodiny (ideálně přes noc), aby se krémy zpevnily.
  • Krájení a servírování Ostrým nožem nakrájejte na 12–16 porcí. Podávejte chlazené.

Časová náročnost a počet porcí

  • Aktivní příprava: 45 min

  • Pečení: 30 min

  • Chlazení: min. 4 h

  • Celková doba: cca 5 h 15 min

  • Počet porcí: 12 – 16 řezů

Závěr

Děrované piškotové řezy se dvěma krémy jsou vynikajícím příkladem, jak z klasických surovin vykouzlit rafinovaný dezert s vysokým efektem “wow”. Kombinace vláčného piškotu, hebkého žloutkového krému, lehké smetany a svěží citronové kůry potěší každého hosta. Připravte si tento recept předem a užijte si oslavu bez stresu!