Delikátní meruňkový zákusek „Sedmé nebe“ s máslovým krémem recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 30 porcí
  • 60 minut
Jan, 22. 05. 2025

Zákusek „Sedmé nebe“ spojuje nadýchané piškotové pláty, křupavé ořechové těsto, voňavou meruňkovou náplň a bohatý máslový krém. Na závěr je ozdoben meruňkami a čokoládovou polevou, která mu dodá profesionální vzhled i dokonale lahodnou chuť.

Pro 30 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těst – V oddělených miskách vyšlehejte bílek s cukrem dotuha. Do pevného sněhu zašlehejte žloutky, poté olej a nakonec prosátou mouku. – Polovinu piškotového těsta rozdělte na dva plechy (45 × 37,5 cm), třetí plech naplňte ořechovým těstem smíchaným s mletými ořechy.
  • Pečení – Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzduch 160 °C) 12–15 minut, až těsta lehce zezlátne. Nechte pláty vychladnout na mřížce.
  • Sirup a meruňková náplň – Meruňkovou marmeládu zahřejte s rumem a šťávou, aby vznikl tekutý sirup. – Sterilované meruňky nechte okapat, případně zalijte trochou sirupu pro lepší chuť.
  • Máslový krém – V mléce rozmíchejte pudinky, mouku, vanilkový cukr a žloutky. Přiveďte k varu a vařte 2 minuty. Nechte zchladnout téměř na pokojovou teplotu. – Máslo vyšlehejte do pěny a po částech do něj našlehejte vychladlý pudink. Krém dejte krátce zchladit v lednici.
  • Sestavení zákusku – Na první piškotový plát rovnoměrně rozetřete ⅓ sirupu, následně poklaďte polovinou meruněk a naneste vrstvu máslového krému. – Navrstvěte ořechový plát, opakujte sirup, meruňky a krém. Na vrch přiložte druhý piškotový plát a lehce ho přitlačte.
  • Dokončení a zdobení – Celý povrch polít čokoládovou polevou a nechte ztuhnout. – Nakonec naaranžujte zbývající meruňky na hotový zákusek. Před krájením vložte na 1–2 hodiny do lednice.

Časová náročnost a počet porcí

  • Příprava těst a krému: 60 minut

  • Pečení: 15 minut

  • Sestavení a zdobení: 30 minut

  • Chlazení: 1–2 hodiny

  • Celková doba: cca 3–4 hodiny

  • Počet porcí: 36–40 kousků

Závěr

Meruňkový zákusek „Sedmé nebe“ zaujme nejen svou bohatou kombinací vrstev, ale i kontrastem jemného krému, šťavnatého ovoce a křupavého ořechového těsta. Díky sirupu s rumem získá lehce aromatický nádech a čokoládová poleva mu dodá ten pravý sváteční lesk. Podávejte ve vychlazeném stavu ke kávě či odpolednímu čaji a přeneste své hosty do sladké fantazie.