Dědovy utopence v pivním nálevu s hořčicí a cibulí recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 40 minut
Jan, 05. 09. 2025

Poctivá hospodská klasika do sklenice. Špekáčky naříznuté „na knihu“, potřené hořčicí, proložené cibulí a zalité horkým pivním nálevem se sladkokyselým kořením. Recept je rychlý na přípravu, pak už stačí jen trpělivost při zrání.

Pro 8 porcí

Ingredience

Špekáčky a plnění:

Nálev:

Postup přípravy

  • Nálev Do hrnce dejte pivo, ocet, cukr, sůl, bobkový list, nové koření, pepř a pálivou papričku. Přiveďte k varu a na mírném ohni 2–3 minuty povařte, aby se cukr a sůl rozpustily a koření uvolnilo vůni. Nechte zchladnout na vlažno.
  • Příprava špekáčků Špekáčky oloupejte. Krájejte na asi třícentimetrové „špalky“, ale nedokrojte úplně, uprostřed nechte spoj. Otevřete jako knihu, vnitřek potřete hořčicí a vložte plátek cibule.
  • Skládání do sklenic Do čistých, ideálně vyhřátých sklenic skládejte vrstvy špekáčků prokládané cibulí. Zalijte vlažným nálevem, aby bylo vše zcela ponořené. Můžete vložit kousek pálivé papričky navíc. Uzavřete víčky.
  • Zrání Nechte vychladnout při pokojové teplotě a poté uložte do chladu. Nechte zrát alespoň 48 hodin, nejlepší chuť se rozvine za 3–5 dní. Během zrání můžete sklenice jednou denně jemně převrátit, aby se nálev rozprostřel.
  • Servírování Podávejte s čerstvým chlebem, topinkou, nakládanou okurkou a hořčicí. Před servisem zkontrolujte, že jsou kousky stále zcela ponořené v nálevu.

Celková doba přípravy: 40–50 minut aktivně, zrání minimálně 48 hodin (ideálně 3–5 dní)

Počet porcí: 8–12

Tipy a bezpečnost

  • Pálivost regulujte množstvím papriček a délkou zrání.

  • Pracujte s čistými sklenicemi a víčky. Pokud chcete delší trvanlivost, sklenice krátce zasterilizujte ve vodní lázni při 80 °C asi 20 minut a po vychladnutí skladujte v chladu.

  • Utopenci mají být vždy ponoření v nálevu. Při jakékoli pochybnosti o vůni či vzhledu nekonzumujte.

Závěr

Dědovy utopence jsou sázka na jistotu. Sladkokyselý pivní nálev, štiplavá cibule a hořčice v řezu špekáčku vytvoří chuť, která se s každým dnem zrání zjemňuje a zaokrouhluje. Připravte rovnou dvě sklenice, první zmizí překvapivě rychle.