Ďábelská směs na topinky: Papriky, rajčata a libový bůček ve skleničce recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 130 minut
Jan, 04. 09. 2025

Pikantní, voňavá a vysoce „návyková“ pomazánka na topinky, která mizí rychleji, než stihnete sterilovat další várku. Kombinuje sladkost pečených paprik a rajčat s šťavnatým libovým bůčkem a pálivým tónem feferonky. Skvěle se hodí na křupavé topinky, do toustů i jako základ rychlých večeří.

Pro 20 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Připravte zeleninu. Papriky a rajčata omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na větší kusy, cibuli na měsíčky, česnek oloupejte. Zeleninu dejte na plech vyložený pečicím papírem, lehce osolte a pečte při 190–200 °C 35–40 minut, až změkne a pustí šťávu.
  • Uvařte nebo upečte maso. Bůček dejte do pekáče a pečte při 180 °C 45–60 minut do měkka (nebo ho uvařte v mírně osolené vodě do změknutí). Vypečený tuk si ponechte – využijete lžíci dvě pro šťavnatost směsi.
  • Semelte do směsi. Změklou zeleninu i maso umelete na masovém mlýnku (hrubší kotouč) nebo krátce rozmixujte sekáčkem na strukturu „jemné ragú“.
  • Dochucení a provaření. Vše spojte v hlubokém kastrolu, přidejte najemno nasekanou pálivou papriku, špetku mleté pálivé papriky, pepř, sůl a 1–2 lžíce vypečeného tuku. Pomalu provařte 10–15 minut, aby se chutě spojily. Ochutnejte a dolaďte pálivost i sůl.
  • Naplnění sklenic. Horkou směs plňte do vyhřátých, čistých sklenic, okraje otřete dosucha, pevně zavíčkujte.

Celková doba přípravy: 2 hodiny 10 minut 

Zavaření: + 60 minut, případně opakování 60 minut následující den

Počet porcí: cca 8–10 skleniček po 300 ml

Zavaření (volitelné)

  • Krátkodobé skladování (lednice): Pokud směs nebudete dlouhodobě skladovat, stačí nechat vychladnout a držet v lednici; spotřebujte do 5–7 dnů.

  • Dlouhodobé skladování – bezpečná varianta: Směs obsahuje maso, nejbezpečnější je tlakové zavaření (tlakový hrnec / zavařovačka 121 °C) dle návodu přístroje.

  • Domácí trouba / vodní lázeň (méně jisté): Zavařujte sklenice při 100 °C 60 minut a po 24 hodinách proces zopakujte dalších 60 minut (tyndalizace). Po zavaření nechte vychladnout víčkem dolů a skladujte v chladu a temnu. Při jakékoli pochybnosti (nafouknuté víčko, změna vůně) neotevírat a nekonzumovat.

Tipy A Obměny

  • Kouřový nádech: Přidejte ½ lžičky uzené papriky.

  • Vyvážení chuti: Kápněte lžičku jablečného octa nebo trošku cukru, pokud jsou rajčata málo sladká.

  • Hub sytější směs: Vmíchejte na pánvi předem opečené žampiony (na sucho, aby nepustily vodu).

Závěr

Ďábelská směs na topinky je praktická „skleničková“ stálice: výrazná chuť, poctivý podíl masa a zeleniny a minimum práce navíc. Držte se pomalého propečení zeleniny, měkkého masa a krátkého finálního provaření – odměnou bude hladká, pikantní a šťavnatá pomazánka, která udělá parádu při každé rychlé večeři i na chatařském stole.