Cuketové placky s rýží: křupavé „zlato na pánvi“ bez masa recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 45 minut
Jan, 28. 08. 2025

Hledáte rychlý, levný a sytý oběd bez masa? Tyhle cuketové placky s rýží jsou křupavé na povrchu, jemné a šťavnaté uvnitř. Skvěle fungují jako hlavní jídlo se studovým dipem, ale i jako příloha k salátu nebo polévce. Zvládne je opravdu každý.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Uvařte rýži: Rýži důkladně propláchněte, osolte, zalijte vodou a uvařte doměkka. Nechte lehce vychladnout.
  • Připravte cukety: Cukety omyjte, nastrouhejte najemno a důkladně vymačkejte v utěrce, aby pustily co nejvíc šťávy. Cibuli nakrájejte nadrobno.
  • Zamíchejte směs: Do mísy dejte uvařenou rýži, vymačkané cukety, cibuli, vejce, mouku, papriku, feferonku a sůl. Pečlivě promíchejte – směs má být soudržná, ne řídká. Pokud je řídká, přidejte trochu mouky.
  • Smažte placky: Na pánvi rozpalte tenkou vrstvu oleje. Tvarujte menší placky a smažte je z obou stran na středním ohni dozlatova a dokřupava. Po dosmažení nechte okapat na papírové utěrce.
  • Podávání: Podávejte teplé s česnekovým jogurtem, bylinkovým dipem nebo kysanou smetanou.

Celková doba přípravy:

cca 45–50 minut (vaření rýže 15–20 min, příprava 10 min, smažení 15–20 min)

Počet porcí:

4 porce (cca 12–14 menších placek)

Tipy:

  • Extra křupavosti dosáhnete přidáním 1–2 PL strouhanky do směsi.

  • Pokud pustí cukety hodně šťávy, přidejte ještě špetku mouky nebo nechte směs 5 minut stát a znovu promíchejte.

  • Skvěle chutná přimíchaná hrst nasekané petržele či pažitky.

Závěr

Cuketové placky s rýží jsou ideální, když chcete rychle nasytit rodinu bez masa a zároveň nechat vyniknout sezónní cuketu. Díky rýži drží krásně pohromadě, jsou jemné a s bylinkovým dipem mizí z talíře jedna radost. Uvařte rovnou dvojitou várku – studené jsou výborné i do krabičky na cesty.