Cuketová omáčka „Zacusca“ podle tety z Rumunska – zavařte si zásoby na celý rok recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 24 porcí
  • 75 minut
Jan, 18. 08. 2025

Domácí cuketová zacusca jako z Rumunska. Recept krok za krokem, sterilizace sklenic, přesné suroviny, časy a výnos. Skvělá k pečivu, na těstoviny i k masu.

Zacusca je voňavá zeleninová pomazánka/omáčka, která se skvěle hodí na topinky, do sendvičů, k sýrům, pečenému masu i jako rychlá omáčka k těstovinám. Tahle cuketová varianta je jemná, lehce pikantní a díky zavaření ji využijete po celý rok.

Pro 24 porcí

Ingredience

Na zavaření:

Postup přípravy

  • Sterilizace sklenic Sklenice a víčka pečlivě umyjte. Sterilizujte v myčce (bez prostředků, nejdelší program s nejvyšší teplotou) nebo v troubě při 110 °C cca 10 minut. Nechte připravené a horké.
  • Příprava zeleniny Zeleninu omyjte a očistěte. Cukety, rajčata, mrkev a papriku nakrájejte na kusy a umelete na mlýnku na maso nebo rozsekejte ve food procesoru na hrubší kaši.
  • Restování a dušení V širokém hrnci zahřejte olej, vsypte zeleninovou směs, osolte a za občasného míchání vařte cca 20 minut, až pustí šťávu a zredukuje se. Vmíchejte rajčatový protlak a cukr, ztlumte plamen, přikryjte a duste dalších 10 minut. Přidejte vinný ocet, prolisovaný česnek a chilli, promíchejte a 5 minut provařte. Ochutnejte a dolaďte sůl/pálivost.
  • Plnění Horkou zacuscu plňte do horkých sterilních sklenic až po okraj, otřete hrdla, ihned uzavřete víčky a na 5 minut obraťte dnem vzhůru.
  • Pro delší trvanlivost (volitelné, doporučeno) Sklenice ještě zasterilizujte: v hrnci při 85–90 °C po 15 minut (nevařit), nebo v troubě 100 °C / 15 minut. Nechte pozvolna vychladnout. Skladujte v chladu a temnu.

Celková doba přípravy

  • Příprava a krájení: 25–30 min

  • Vaření: 35 min

  • Zavaření (volitelně): 15 min

  • Celkem: cca 1 h 15 min – 1 h 25 min

Počet porcí / výnos

  • Výnos: cca 7–8 sklenic po 300 ml (nebo 4–5 sklenic po 500 ml)

  • Orientačně porcí: 24–32 (2–3 lžíce na porci)

Tipy a využití

  • Jemnější verze: chilli vynechte, pálivost dolaďte až při servírování.

  • Hustota: pokud chcete hustší omáčku, vařte o pár minut déle do odpaření šťávy.

  • Servírování: topinky s česnekem a zacuscou, penne + parmazán, příloha k pečenému kuřeti či vepřové krkovici, do sendvičů místo majonézy.

  • Skladování: neotevřené sklenice vydrží ve spíži až 12 měsíců; po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do 5–7 dnů.

Závěr

Cuketová zacusca je univerzální „spížová jistota“ – rychle vykouzlíte skvělou večeři i pohoštění pro návštěvu. Využijete letní úrodu, zavaříte do zásoby a v zimě už jen otevíráte a servírujete. Pokud ji připravíte jednou, stane se stálicí vaší kuchyně.