Celková doba přípravy
-
Příprava a krájení: 25–30 min
-
Vaření: 35 min
-
Zavaření (volitelně): 15 min
-
Celkem: cca 1 h 15 min – 1 h 25 min
Počet porcí / výnos
-
Výnos: cca 7–8 sklenic po 300 ml (nebo 4–5 sklenic po 500 ml)
-
Orientačně porcí: 24–32 (2–3 lžíce na porci)
Tipy a využití
-
Jemnější verze: chilli vynechte, pálivost dolaďte až při servírování.
-
Hustota: pokud chcete hustší omáčku, vařte o pár minut déle do odpaření šťávy.
-
Servírování: topinky s česnekem a zacuscou, penne + parmazán, příloha k pečenému kuřeti či vepřové krkovici, do sendvičů místo majonézy.
-
Skladování: neotevřené sklenice vydrží ve spíži až 12 měsíců; po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do 5–7 dnů.
Závěr
Cuketová zacusca je univerzální „spížová jistota“ – rychle vykouzlíte skvělou večeři i pohoštění pro návštěvu. Využijete letní úrodu, zavaříte do zásoby a v zimě už jen otevíráte a servírujete. Pokud ji připravíte jednou, stane se stálicí vaší kuchyně.