Čtyři druhy štrúdlů z jednoho těsta: makový, ořechový, jablečný a višňový recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 120 minut
Jan, 23. 01. 2025

Pokud hledáte univerzální recept na skvělý štrúdl, jste na správném místě! Z jednoho těsta vytvoříte čtyři druhy náplní, které uspokojí každého člena rodiny. Štrúdl je vláčný, chutný a snadno se připravuje.

Pro 16 porcí

Ingredience

Na těsto:

Maková náplň:

Ořechová náplň:

Jablečná náplň:

Višňová náplň:

Na potření:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Do mísy dejte cukr a droždí, zalijte 200 ml teplé vody a promíchejte. Přidejte 70 ml oleje, zbylých 400 ml teplé vody, mouku a sůl. Vypracujte těsto. Postupně zapracujte 20 ml oleje, poté dalších 20 ml oleje a vymíchejte pružné těsto. Těsto zakryjte a nechte odpočívat 30 minut. Rozdělte těsto na 4 bochníky, každý bochník potřete olejem a zakryjte fólií. Nechte odpočívat dalších 30 minut.
  • Příprava náplní: Maková: Smíchejte mák, cukr, povidla a krupici. Přidejte horké mléko a promíchejte. Ořechová: Smíchejte ořechy, cukr a povidla, přilijte horké mléko a promíchejte. Jablečná: Nastrouhejte jablka, smíchejte s cukrem, skořicí, vanilkovým cukrem a krupicí. Višňová: Višně smíchejte s cukrem, rozmixujte a přidejte krupici. Pokud je směs hustá, přidejte trochu horkého mléka.
  • Plnění a pečení: Každý bochník těsta vyválejte na tenký obdélník (40 x 100 cm). Potřete jedním druhem náplně, nechte jeden kraj volný (10 cm) a opatrně zarolujte. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Každý štrúdl oddělte pečicím papírem, aby se nedotýkaly. Potřete rozšlehaným vejcem s mlékem a propíchejte špejlí. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C 55–60 minut.
  • Dokončení: Po vychladnutí štrúdly posypte moučkovým cukrem.

 

Celková doba přípravy:

  • Příprava těsta a náplní: 1 hodina
  • Pečení: 1 hodina
  • Celkem: 2 hodiny

Počet porcí:

  • 16 porcí (4 štrúdly, každý po 4 porcích)