Čokoládový koláč: Rychlý, jednoduchý a levný recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 60 minut
Jan, 11. 03. 2025

Pokud hledáte rychlý a jednoduchý čokoládový koláč, který není příliš sladký, ale přesto lahodný a uspokojivý, tento recept je ideální volba. Koláč je nejen snadný na přípravu, ale také výborně chutná a může se pochlubit krémovou čokoládovou náplní. Zaručeně uspokojí všechny milovníky čokolády a stane se oblíbeným dezertem na vašem stole. Tak pojďme na to!

Pro 8 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Na ozdobu:

Postup přípravy

  • Příprava těsta – Nejprve si oddělte bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte pevnou pěnu. V druhé misce vyšlehejte žloutky s hnědým cukrem do pěny. Poté přidejte mouku, kakaový prášek a vodu. Vše důkladně promíchejte. Nakonec jemně vmíchejte ušlehané bílky, abyste zachovali nadýchanou strukturu těsta.
  • Pečení těsta – Těsto vlijte do vymazané formy a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut, nebo dokud nebude těsto pevné na dotek. Po upečení nechte plát vychladnout.
  • Příprava krému – V malé misce smíchejte kakaový prášek, kávu v prášku a cukr. Přidejte mléko a dobře promíchejte. Poté vyšlehejte smetanu a přimíchejte ji k kakaové směsi, aby vznikla hladká čokoládová pěna. Na závěr přidejte ztužovače šlehačky a jemně promíchejte.
  • Sestavení koláče – Na vychladlý plát rovnoměrně rozetřete připravený krém.
  • Ozdobení – V malé misce vyšlehejte 2 dl smetany ke šlehání a naneste ji na vrch koláče. Posypte strouhanou čokoládou a nechte vychladit v lednici.

Celková doba přípravy

  • Příprava těsta a pečení: 40 minut
  • Příprava krému a sestavení koláče: 20 minut
  • Chlazení: 1 hodina

Počet porcí

  • 8-10 porcí

Závěr

Tento čokoládový koláč je skvélé rychlé a jednoduché řešení, pokud chcete připravit chutný a krémový dezert bez zbytečných komplikací. S jeho jemnou čokoládovou náplní a lahodným krémem se stane oblíbeným nejen u dětí, ale i dospělých. Dopřejte si sladkou pochoutku, která vám určitě udělá radost!