Čokoládovo-kokosový zákusek: nadýchaný piškot, kokosová vrstva a jemný čokoládový krém recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 90 minut
Jan, 19. 11. 2025

Čokoládovo-kokosový zákusek podle tradiční receptury je jeden z nejoblíbenějších domácích moučníků. Kombinace vláčné kakaové piškoty, hutné kokosové náplně a jemného čokoládového krému z něj dělá dezert, který se na stole dlouho neohřeje. Recept je ověřený, chuťově vyvážený a skvěle se hodí na oslavy, svátky i běžné nedělní pečení.

 

Pro 16 porcí

Ingredience

Kakaový piškot:

Kokosová náplň:

Čokoládový krém:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Kakaový piškot Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Postupně přisypávejte cukr a šlehejte do pevné, lesklé pěny. Metličkou vmíchejte žloutky, horkou vodu a olej. Přesejte mouku, kakao a prášek do pečiva a jemně zapracujte do těsta. Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem (cca 30 × 40 cm). Pečte při 180 °C asi 20–25 minut. Nechte vychladnout, stáhněte pečicí papír a piškotu potřete tenkou vrstvou kyselkavého džemu.
  • Kokosová náplň Do hrnce nalijte mléko, přidejte cukr a ztužený tuk. Zahřívejte, dokud se tuk zcela nerozpustí. Přisypte strouhaný kokos a krátce povařte. Ještě teplou směs rovnoměrně natřete na piškotu s džemem. Nechte vychladnout a ztuhnout.
  • Čokoládový krém Vejce s cukrem šlehejte nad vodní lázní, dokud nevznikne hustá světlá hmota. Přidejte kakao a nalámanou čokoládu a míchejte, až se čokoláda zcela rozpustí. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo vyšlehejte do krémova a postupně zašlehávejte vaječno-čokoládovou směs. Krém natřete na ztuhlou kokosovou vrstvu a uhlaďte.
  • Dokončení Dezert nechte alespoň 20–30 minut v chladu, aby krém zpevnil. Polejte čokoládovou polevou. Po úplném zatuhnutí nakrájejte na řezy a podávejte.

Celková doba přípravy: cca 90 minut

Počet porcí: 16–20 řezů podle velikosti

Závěr

Tento čokoládovo-kokosový zákusek patří mezi klasiky, které nikdy nezklamou. Vláčný piškot, kokosová vrstva a jemný čokoládový krém vytvářejí dokonale sladěný dezert vhodný na slavnostní příležitosti i běžné mlsání. Zákusek získá nejlepší chuť po 12 hodinách odležení, kdy se jednotlivé vrstvy krásně propojí.