Čokoládová roláda, kterou si zamiluje celá rodina – nadýchaný kakaový plát a jemný čoko-krém recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 100 minut
Jan, 12. 08. 2025

Rychlá čokoládová roláda z plechu 30×40 cm: přesné suroviny, postup krok za krokem, časy a porce. Nadýchaný kakaový piškot, čokoládová šlehačka a efektní poleva.

Tahle čoko-roláda je přesně ten dezert, který zmizí z mísy jako první. Lehký kakaový plát se díky správnému stočení neláme, náplň tvoří našlehaná čokoládová smetana a tečkou je jednoduchá poleva. Přípravu zvládnete za pár minut, zbytek udělá lednice.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Krém:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Předehřev a plech Troubu předehřejte na 180 °C. Plech 30×40 cm vyložte pečicím papírem (okraje lehce potřete máslem, papír lépe přilne).
  • Suché suroviny V míse promíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek a sůl.
  • Vaječná pěna Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé, nadýchané pěny. Zašlehejte olej, případně instantní kávu. V několika dávkách stěrkou zlehka zapracujte sypkou směs.
  • Pečení plátu Těsto rozetřete na plech a pečte 12 minut. Špejle po vytažení zůstane suchá.
  • Stočení za tepla Na stůl rozložte čistý pečicí papír a poprašte ho kakaem. Horký plát na něj překlopte, sejměte spodní papír a ještě teplý plát s pomocí papíru volně srolujte. Nechte vychladnout – tak předejdete praskání.
  • Čokoládový krém Čokoládu s 120 g smetany rozpusťte ve vodní lázni a nechte zchladnout na vlažno. 240 g smetany ušlehejte do pevna a zlehka do ní vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
  • Naplnění a chlazení Vychladlý plát rozviňte, rovnoměrně potřete krémem, opět stočte do rolády, zabalte do papíru/fólie a dejte do lednice alespoň 1 hodinu ztuhnout.
  • Dokončení Roládu poprašte kakaem. Z 30 g čokolády a 30 g smetany připravte rychlou polevu (ve vodní lázni), přelijte nebo ozdobte proužky.

Tip: Instantní káva v těstě vyzdvihne chuť kakaa, ale nebude v řezu znát.

Celková doba přípravy

  • Příprava a pečení: 30–35 min

  • Chlazení: min. 60 min

  • Celkem: cca 1 h 40–1 h 45 min

Počet porcí

12 plátků

Závěr

Čokoládová roláda je rychlý, ale efektní dezert, který boduje na rodinných oslavách i u nedělní kávy. Díky správnému stočení drží krásný řez, krém je lehký a čokoládový. Připravte ji klidně den předem – po odležení chutná ještě lépe.