Čočková polévka: jednoduchá, výborná a hotová raz dva recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 45 minut
Jan, 12. 11. 2025

Čočková polévka patří mezi tradiční a syté pokrmy, které se hodí po celý rok. Je výživná, zdravá a přitom naprosto nenáročná na přípravu. Díky kombinaci čočky, brambor a smetany získá krásně krémovou konzistenci a jemnou chuť, která zahřeje i zasytí. Tento recept je ideální pro každého, kdo má rád poctivou domácí kuchyni bez složitostí.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava surovin: Čočku propláchněte a namočte alespoň na 1 hodinu do vody. Cibuli a česnek oloupejte, brambory nakrájejte na menší kostky.
  • Základ polévky: Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a krátce ho orestujte, aby se rozvoněl.
  • Zápražka: Přisypte mouku, zamíchejte a vytvořte světlou zápražku. Přidejte sladkou papriku, ihned promíchejte a zalijte asi 300 ml vody. Vše důkladně rozmíchejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky.
  • Vaření čočky: Do hrnce přidejte namočenou a scezenou čočku, bobkové listy a zalijte asi 1,2 litrem horké vody. Přiveďte k varu.
  • Přidání brambor: Když je čočka téměř měkká, přidejte brambory a vařte dalších 10–15 minut, dokud obojí nezměkne.
  • Zjemnění polévky: Smíchejte mléko se smetanou a přilijte k polévce. Na mírném plameni ještě krátce provařte, aby se chutě propojily.
  • Dochucení: Odstavte z plotny, dochuťte solí, pepřem a octem podle chuti.
  • Podávání: Polévku podávejte teplou, ideálně s krajícem čerstvého domácího chleba.

Celková doba přípravy

45 minut

Počet porcí

4 porce

Závěr

Čočková polévka na kyselo je klasika, která nikdy nezklame. Kombinace čočky, brambor a smetany vytváří jemnou, plnou chuť, kterou si zamiluje celá rodina. Navíc je to jídlo výživné, zdravé a ideální pro rychlý oběd i večeři. Když ji doplníte o čerstvý chléb, máte dokonalý pokrm, který zasytí a potěší.