Citrony posypte solí a zavřete do sklenice. Až zjistíte, co z toho vznikne, budete to dělat každý rok! recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 1 porce
  • 15 minut
Tomáš, 02. 10. 2024

Citrony a sůl možná nezní jako běžná kombinace, ale právě tato kombinace tvoří základy jednoho z nejoblíbenějších orientálních dochucovadel – nakládaných citronů. Nakládané citrony obohatí masové pokrmy, saláty i přílohy, jako jsou pečené brambory, rýže nebo kuskus. Tento recept nabízí nejen základní verzi se solí, ale i možnost přidání dalších koření, která chuť ještě zvýrazní.

Pro 1 porce

Ingredience

Volitelné: celá skořice

Postup přípravy

  • Příprava citronů: Citrony důkladně omyjte. Na každém citronu udělejte dva podélné zářezy, ale neprořízněte je úplně, aby citrony zůstaly pohromadě.
  • Solení citronů: Do každého řezu vtlačte lžičku mořské soli. Poté citrony pečlivě vložte do sterilizované sklenice na zavařování.
  • Přidání koření: Do sklenice přidejte zbylou sůl, pepř, kardamon, koriandr, fenykl a bobkový list. Pokud chcete, můžete přidat i celou skořici pro výraznější chuť.
  • Ukládání citronů: Sklenici pevně uzavřete a nechte citrony odpočívat na tmavém místě při pokojové teplotě po dobu 3 dnů.
  • Dokončení procesu: Po 3 dnech sklenici otevřete a citrony co nejvíce stlačte, aby je zcela pokryla šťáva. Poté sklenici znovu uzavřete a nechte citrony marinovat dalších 30 dní.
  • Použití: Po měsíci jsou citrony připraveny k použití. Před použitím je omyjte pod tekoucí vodou, abyste odstranili přebytečnou sůl. Kůra by měla být krásně měkká. Nakládané citrony můžete použít do salátů, k ochucení pečeného, grilovaného nebo dušeného masa.
  • Tip: Slaný nálev, ve kterém se citrony nakládaly, lze využít k dochucení omáček nebo salátových dresinků.

Nakládané citrony jsou tradičním dochucovadlem, které v Maroku dodávají jídlům charakteristickou chuť a přináší zdraví a sílu. Vyzkoušejte je a zjistíte, že stačí jednou ochutnat a už jim neodoláte!