Citronová roláda s tvarohem: lehký letní dezert plný svěží chuti recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 45 minut
Jan, 05. 06. 2025

Citronová roláda s tvarohovou náplní je dezert, který potěší svou jemností, lehkostí a neodolatelnou citronovou chutí. Je ideální volbou pro letní dny, rodinné oslavy i odpolední posezení s kávou. Tato kombinace piškotového těsta a krémové náplně z tvarohu a šlehačky je oblíbená napříč generacemi – a navíc ji zvládne i začátečník.

Pro 10 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a 2 lžic horké vody vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Do žloutkové směsi jemně vmíchejte sníh. Přisypte prosátou mouku, prášek do pečiva a škrob, vše opatrně promíchejte.
  • Pečení: Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C přibližně 15 minut. Ještě horký plát těsta položte na utěrku posypanou moučkovým cukrem, stočte do rolády a nechte zchladnout.
  • Příprava náplně: Želatinu namočte podle návodu. Tvaroh vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Rozpuštěnou želatinu vmíchejte do tvarohové směsi a nechte lehce zchladit. Mezitím vyšlehejte smetanu do tuha a poté ji jemně vmíchejte do tvarohu.
  • Plnění a chlazení: Vychladlou roládu opatrně rozviňte, potřete připraveným krémem a znovu zarolujte. Roládu nechte vychladit v lednici minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc.
  • Podávání: Před podáváním posypte moučkovým cukrem a případně ozdobte plátky citronu nebo lístky máty.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: cca 45 minut + 3 hodiny chlazení

  • Počet porcí: 10 až 12 kousků

Závěr

Citronová roláda s tvarohem je skvělým dezertem pro všechny, kdo hledají osvěžující a lehký moučník. Její jemná struktura a svěží citronová chuť ji předurčují k úspěchu při jakékoli příležitosti. Pokud si chcete roládu ještě více ozvláštnit, zkuste přidat do krému čerstvé maliny nebo kapku citronového likéru. Výsledek vás mile překvapí.