Chytrý koláč – do trouby vložíte jedno těsto a vyndáte dezert se třemi vrstvami recept
- Snadné na přípravu
- 4 porce
- 0 minut
Pro 4 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
- Aby se nám koláček správně vydařil, je nutné dodržet přesný postup a také teplota přísad je velmi důležitá.
- Máslo dáme před přípravou rozpustit, ale musí být vychlazené, když s ním pracujeme, stejně dobře vychlazené musí být i mléko.
- Je dobré, když jsou žloutky pokojové teploty a bílky naopak vychlazené.
- Žloutky spolu s cukrem ušleháme do pěny.
- Hmota by měla zdvojnásobit svůj objem. Postupně přidáváme rozpuštěné máslo, mléko a vanilkové aroma.
- Za stálého šlehání do směsi vmícháme i mouku.
- Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh a postupně ho ručně vmícháme do žloutkové hmoty.
- Těsto má tekutou konzistenci.
- Teď už ho stačí jen vylít na plech, který jsme si předtím vymastili a vysypali moukou.
- Těsto vložíme do vyhřáté trouby na 175 stupňů a pečeme asi 40 minut.
- Zákusek je připraven, když je na vrchu zlatavý (mohou se objevit i praskliny).
- Nebojte se, pokud se vám střední část zdá tekutá, zákusek během chladnutí zhoustne a bude přesně takový, jak má být.
- Když zákusek vychladne, vložíme do chladničky a podáváme dobře vychlazený.