Časová náročnost
-
Aktivní příprava: 60–90 minut
-
Odležení přes noc: 12–24 hodin
-
Sterilizace a chladnutí: 20–30 minut + do druhého dne
-
Celkem: cca 13–26 hodin (většina času je bez práce)
Výnos
-
cca 8–10 sklenic po 0,7 l (dle velikosti krájení a upěchování)
Tipy a varianty
-
Barva a chuť: kombinujte červenou, žlutou a zelenou papriku – čalamáda vypadá ve sklenicích nádherně.
-
Pálivost: množství feferonky upravte podle chuti, případně ji vynechte.
-
Křupavost: nálev lijte na zeleninu vychladlý a sklenice nepřevařujte – stačí krátká sterilizace.
-
Bez feferonky pro děti: nahraďte ji několika kuličkami pepře a nového koření vloženými do sklenice.
Závěr
Tahle domácí čalamáda je sázka na jistotu: křupavá, vyváženě sladkokyselá a ideální ke všem masům, sekané, na chlebíčky i k bramborám. Udělejte si pár sklenic do zásoby – v zimě za ni dá rodina ruku do ohně.