Bulharská paprika po korejsku: pikantní a voňavá bomba na zimu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 30 minut
Jan, 24. 06. 2025

V zimě jsem litovala, že jsem jich nenaložila víc. A letos? Letos jedu rovnou dvojitou dávku! Tahle bulharská paprika po korejsku je totiž chuťová exploze – pikantní, voňavá, s výraznou marinádou a příjemným křupem. Žádné složité sterilování, jen čistá práce s výborným výsledkem. Až ji jednou ochutnáte, budete ji dávat do všeho – ke grilovanému masu, do salátů, k bramborám, nebo jen tak na chleba.

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava paprik: Papriky omyj a zbav semínek. Nakrájej je na silnější proužky široké asi 1 cm.
  • Česnek, bylinky a chilli: Nasekej najemno česnek i bylinky, chilli si uprav podle pálivosti, kterou zvládáš. Pokud chceš větší říz, nech klidně i semínka.
  • Marinování: Vše dej do velké mísy: papriky, česnek, bylinky, koření na korejskou mrkev, cukr, sůl, ocet, olej a chilli. Jemně promíchej rukama, promasíruj, aby paprika pustila šťávu. Nech marinovat 2–3 hodiny, během toho několikrát promíchej.
  • Plnění sklenic a sterilizace: Marinovanou směs i se šťávou rovnoměrně naplň do čistých sklenic. Zavři víčky a vlož do hrnce s horkou vodou (voda by měla sahat do ¾ výšky sklenic). Od chvíle, kdy voda začne jemně probublávat, sterilizuj 10 minut.
  • Uzavření a chlazení: Po sterilizaci víčka pevně dotáhni, sklenice otoč dnem vzhůru a nech je vychladnout pod dekou.

Celková doba přípravy:

Příprava: 30 minut

Marinování: 2–3 hodiny

Sterilizace: 10 minut

Celkem: cca 3 hodiny 45 minut (i s marinováním)

Počet porcí:

5–6 sklenic (300–400 ml)

Závěr:

Tahle paprika není jen nakládaná zelenina – je to doslova závislost ve sklenici. Sladká, kyselá, pikantní, voňavá a křupavá – prostě všechno, co máš od zimní zásoby čekat. A jakmile ji dáš hostům k masu nebo na obložený talíř, bude pryč dřív, než stihneš zavřít víčko. Doporučuju naložit rovnou víc.