Broskvový sen s tvarohovým krémem a želé: Nadýchaný koláč jako od babičky recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 30 minut
Jan, 23. 06. 2025

Tento broskvový koláč s kakaovým korpusem, tvarohovým krémem a ovocným želé je dokonalou volbou pro sváteční stůl i obyčejné posezení u kávy. Je šťavnatý, osvěžující a připravený z ingrediencí, které najdete téměř v každé domácnosti. Recept vychází z tradiční kuchyně našich babiček a přesto je jednoduchý na přípravu.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Na dokončení:

Na želé:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přimíchejte olej a následně mouku smíchanou s kakaem a jedlou sodou. Hotové těsto nalijte na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 minut. Nechte vychladnout.
  • Krém: Změklé máslo vyšlehejte s vanilkovým a práškovým cukrem do hladké pěny. Přidejte tvaroh a důkladně promíchejte, aby vznikl jemný krém. Rozetřete jej na vychladlý korpus.
  • Vrstva broskví: Na krém rovnoměrně rozložte nakrájené broskve.
  • Želé: Z 500 ml broskvové šťávy a 500 ml vody oddělte asi 100 ml a rozmíchejte v něm želé. Zbytek tekutiny zahřejte. Jakmile je vlažná, přimíchejte připravené želé a za stálého míchání ohřívejte, dokud se zcela nerozpustí. Nechte mírně vychladnout. Jakmile začne želé lehce tuhnout, nalijte ho na vrstvu broskví. Koláč dejte chladit alespoň na 2–3 hodiny.

Celková doba přípravy

  • Příprava: 30 minut

  • Pečení: 15 minut

  • Tužení: 2–3 hodiny

  • Počet porcí: 12

Závěr

Tento broskvový koláč s tvarohovým krémem a želé si zamilujete pro jeho jemnou strukturu, svěží chuť a jednoduchost. Je vhodný na oslavy, návštěvy i jako dezert ke kávě. Můžete ho obměnit použitím jiného kompotovaného ovoce podle vaší chuti.