Broskvový koláč se šlehačkou – osvěžující letní dezert recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 60 minut
Jan, 16. 07. 2025

Tento lehký broskvový koláč kombinuje nadýchané piškotové těsto, lahodnou broskvovou náplň a bohatou vrstvu šlehačky posypanou strouhanou čokoládou. Je ideální pro horké letní dny, kdy chcete sladkost, která zároveň příjemně osvěží.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Broskvová náplň:

Vrchní vrstva:

Postup přípravy

  • Příprava a pečení těsta Předehřejte troubu na 180 °C. V míse utřete vejce s krystalovým cukrem do světlé pěny. Do pěny opatrně vmíchejte prosátou mouku se škrobem a práškem do pečiva. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 25–30 minut, až těsto lehce zezlátnělé a pružné na dotek. Nechte vychladnout.
  • Broskvová náplň Broskve slijte a nakrájejte na kostičky. Polovinu nálevu z konzervy promíchejte s pudinkovým práškem a moučkovým cukrem. Zbytek nálevu přiveďte k varu, přidejte máslo a broskvové želé, míchejte do rozpuštění. Vmíchejte nakrájené broskve, krátce povařte. Přilijte rozmíchaný pudink, za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Horkou směs rovnoměrně rozprostřete na vychladlé těsto. Nechte zcela zchladnout.
  • Šlehačka a dokončení Vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem do pevné šlehačky. Šlehačku naneste na vychladlou broskvovou náplň a uhlazujte. Povrch posypte strouhanou čokoládou. Dejte do lednice zatuhnout minimálně na 3 hodiny.

Celková doba přípravy

  • Příprava těsta a pečení: 35 minut

  • Příprava náplně: 15 minut

  • Šlehání a dokončení: 10 minut

  • Chlazení: minimálně 3 hodiny

    Celkem: cca 4 hodiny

Závěr

Tento broskvový koláč se šlehačkou vás nadchne svou kombinací měkkého korpusu, jemného pudinkového krému s ovocem a nadýchané smetanové vrstvy. Díky jednoduché přípravě je ideální i pro začínající pekaře a osvěží na rodinných oslavách i během všedních dnů.