Bramborové koláčky s rozmarýnem – nadýchané slané pečivo místo chleba recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 45 minut
Jan, 22. 07. 2025

Měkké díky vařeným bramborám, voňavé po rozmarýnu a hotové bez složitostí. Tyto bramborové koláčky zvládnete i jako úplní začátečníci – stačí nechat těsto poctivě vykynout a péct jen pár minut. Skvělé jako aperitiv, svačina i příloha k polévce či salátu.

Pro 10 porcí

Ingredience

Těsto:

Na dochucení před pečením:

Postup přípravy

  • Brambory Uvařené brambory oloupejte, nechte zchladnout a nakrájejte na kostičky nebo prolisujte.
  • Kvások Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr, promíchejte a nechte 10 minut stát, až začne pěnit.
  • Zamísení těsta Brambory vložte do mísy, přidejte kvásek, olej, několik jehliček rozmarýnu a promíchejte. Postupně zapracujte mouku. Jakmile se hmota spojí, přidejte sůl a hněťte, dokud nevznikne měkké, nelepivé těsto.
  • První kynutí Těsto vložte do vymaštěné mísy, zakryjte fólií a nechte kynout přibližně 2 hodiny, dokud zdvojnásobí objem.
  • Tvarování Vykynuté těsto rozdělte na 10 dílů (cca 180 g). Z každého vytvarujte kuličku a rozložte je na plech s pečicím papírem. Přikryjte fólií a nechte dalších 15 minut kynout.
  • Dochucení Kuličky lehce „rozmáčkněte“ prsty, potřete olejem, posypte hrubou solí a rozmarýnem. Volitelně zatlačte do středu půlky cherry rajčátek či olivy.
  • Pečení Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut, dokud koláčky nezezlátnou. Nechte je krátce vychladnout na mřížce.

Počet porcí

10 koláčků / 10 porcí

Celková doba přípravy

  • Příprava surovin a těsta: 30 minut

    1. kynutí: 2 hodiny

  • Tvarování + 2. kynutí: 30 minut

  • Pečení: 15 minut

    Celkem: cca 3 hodiny 15 minut

Závěr

Bramborové koláčky s rozmarýnem jsou univerzální slané pečivo, které snadno nahradí chléb i bulky. Díky bramborám zůstanou dlouho vláčné a jsou výtečné i druhý den – stačí je krátce ohřát. Experimentujte s náplněmi (rajčátka, olivy, sýr) a máte pokaždé trochu jinou delikatesu.