Božský kakaový dort s kávovou polevou: dokonalý zážitek pro milovníky čokolády recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 12 porcí
  • 90 minut
Jan, 22. 04. 2025

Tento kakaový dort vás naprosto uchvátí! Nadýchaný korpus s jemnými ořechy, sametově krémová náplň a kávová poleva s čokoládou tvoří harmonii chutí, které se prostě nedá odolat. Ať už připravujete dort na rodinnou oslavu, nedělní pohodu nebo jen tak pro radost, tento recept se stane stálicí vašeho sladkého repertoáru.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na korpus:

Na krém:

Na polevu a další:

Postup přípravy

  • Příprava korpusu Oddělte bílky a žloutky. Do bílků přidejte špetku soli a vodu, šlehejte do pěny. Postupně přisypte cukr i vanilkový cukr a vyšlehejte tuhý, lesklý sníh. Žloutky vyšlehejte s olejem a přidejte k bílkům. Do směsi postupně zapracujte prosátou mouku smíchanou s kakaem, práškem do pečiva a mletými ořechy. Jemně promíchejte a těsto nalijte do dortové formy (průměr cca 28 cm) s pečicím papírem. Pečte 30 minut při 180 °C. Nechte zcela vychladnout.
  • Příprava krému Vejce smíchejte s cukrem a mlékem a zahřejte nad vodní lázní. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Odstavte, přidejte rum a kakao, promíchejte a nechte vychladnout. Mezitím vyšlehejte změklé máslo a postupně přidejte vychladlý kakaový základ. Vznikne jemný krém.
  • Sestavení dortu Rozkrojte korpus na dvě části. Spodní díl pokapejte silnou kávou, potřete vrstvou krému. Přiklopte druhou polovinou, opět ji pokapejte kávou a celý dort obalte zbytkem krému.
  • Čokoládová poleva Rozpusťte hořkou čokoládu a rovnoměrně ji nalijte na dort. Nechte zatuhnout a poté dejte do lednice alespoň na 2–3 hodiny, ideálně přes noc.

🕒 Celková doba přípravy: cca 90 minut

🍰 Počet porcí: 12

Závěr

Tento božský kakaový dort je lahůdkou, která se vryje do srdce každého čokoholika. Kávový nádech v kombinaci s kakaem a jemným krémem vytváří výjimečný zážitek. Dopřejte si kousek s šálkem espressa a nechte se unášet chutěmi. Až ho jednou vyzkoušíte, budete se k němu rádi vracet.