Božské makové palačinky s vanilkovou omáčkou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 40 minut
Jan, 17. 09. 2025

Hledáte něco speciálního a přitom snadného? Makové palačinky s jemnou vanilkovou omáčkou jsou dokonalá kombinace výrazné chuti máku a krémové lehkosti. Skvělé k víkendové snídani i jako rychlý dezert po obědě.

Pro 4 porce

Ingredience

Palačinky:

Vanilková omáčka:

Postup přípravy

  • Těsto na palačinky Do mísy dejte mouku, mletý mák, vanilkový cukr a sůl. Přidejte vejce, mléko, perlivou vodu a olej. Metličkou vyšlehejte do hladka. Přikryjte a nechte 60 minut odpočívat v lednici, aby mák zvláčněl a těsto se spojilo.
  • Smažení Lehce potřete nepřilnavou pánev olejem. Rozpalte ji na střední výkon a opékejte tenké palačinky z obou stran do zlatava. Skládejte na talíř a udržujte v teple.
  • Vanilková omáčka Žloutky prošlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem, moukou a 3–4 lžícemi mléka do hladka. Zbylé mléko přiveďte k varu, tenkým pramínkem do něj za stálého míchání vlijte žloutkovou směs. Na mírném ohni vařte do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte máslo a nechte zchladnout na vlažno.
  • Dokončení a servírování Palačinky naplňte částí vanilkové omáčky, zarolujte nebo přeložte. Podávejte přelité zbytkem omáčky, případně lehce poprašené moučkovým cukrem.

Počet kusů cca 12 palačinek (≈ 4 porce)

Aktivní čas 40 minut

Odpočinek těsta 60 minut

Celková doba 1 hodina 40 minut

Tipy a obměny

  • Minerálka s bublinkami dělá těsto nadýchanější, nevynechávejte ji.

  • Omáčku míchejte celou dobu, aby se nepřipálila a nevytvořily se hrudky.

  • Do těsta lze přidat špetku citronové kůry; k podávání se hodí i kyselé džemy (rybíz, višně).

Závěr

Makové palačinky s vanilkovou omáčkou vynikají jednoduchostí i výraznou chutí. Díky odpočinutému těstu jsou pružné a nelepí se, vanilková omáčka jim dodá sametovou tečku. Recept si snadno upravíte podle chuti a s jistotou po něm sáhnete, kdykoli budete chtít rychlý, efektní dezert pro rodinu i hosty.