Bleskový karamelový koláč s jablky: Voňavý dezert za pár minut recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 10 minut
Jan, 16. 04. 2025

Pokud hledáte jednoduchý a rychlý recept na sladký dezert, karamelový koláč s jablky je tou pravou volbou. Máte ho připravený za pár minut a jeho vůně se během pečení line celou kuchyní. Díky karamelizovaným jablkům je krásně vláčný, jemně nasládlý a naprosto neodolatelný.

Pro 8 porcí

Ingredience

Na jablka:

Na těsto:

Postup přípravy

  • Příprava jablek: Jablka očistíme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Přendáme je na pánev, přidáme cukr a za občasného míchání vaříme asi 3 minuty na středním ohni. Přidáme máslo a po rozpuštění vmícháme skořici. Dusíme dalších 5 minut, dokud jablka nezměknou a nevznikne jemný karamel.
  • Předehřev trouby a příprava formy: Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech nebo dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Na dno rovnoměrně navrstvíme karamelizovaná jablka.
  • Příprava těsta: V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme mléko a rozpuštěné máslo, poté vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké a jednotné těsto.
  • Pečení: Těsto nalijeme na jablka, povrch uhladíme a koláč pečeme v předehřáté troubě přibližně 30–35 minut. Hotový koláč poznáte podle zlatavé barvy a suché špejle.

Celková doba přípravy

  • Příprava: cca 10 minut
  • Pečení: 30–35 minut
  • Celkem: cca 40–45 minut
  • Počet porcí: cca 8 kousků

Závěr

Tento rychlý karamelový koláč s jablky si oblíbíte nejen díky jeho jednoduchosti, ale i díky skvělé chuti. Je to perfektní volba, když chcete něco sladkého, ale nemáte času nazbyt. Voňavé jablíčko v kombinaci s karamelem vás zaručeně dostane. Vyzkoušejte ho ještě dnes – možná ho upečete zítra znovu!