Bezkonkurenční dort „Ptačí mléko“: Lehký jako obláček, rozplývá se na jazyku! recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 180 minut
Jan, 10. 04. 2025

Hledáte dezert, který kombinuje lehkost, jemnost a chuťový zážitek? Dort Ptačí mléko je přesně to, co potřebujete! Tento legendární recept vám ukáže, jak si doma připravit dort, který se vyrovná cukrářskému umění. Vzdušný korpus, sametový sněhový krém a lahodná čokoládová poleva – to vše v jednom dokonalém kousku.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na korpus:

Na sirup:

Na krém:

Na polevu:

Postup přípravy

  • Korpus Vejce vyšleháme s cukrem do nadýchané pěny. Přidáme rozpuštěné máslo, poté mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Vše vyšleháme do hladkého těsta. Nalijeme do dortové formy (dno vyložené pečicím papírem) a pečeme 25 minut na 180 °C.
  • Sirup Upečený korpus necháme mírně vychladnout a potřeme karamelovou omáčkou. Vložíme zpět do dortové formy.
  • Krém Bílky vyšleháme s moučkovým cukrem do tuhého sněhu. Přidáme nabobtnalou želatinu a znovu krátce prošleháme. Tři čtvrtiny krému nalijeme na korpus. Do zbylé čtvrtiny zašleháme trochu kakaa a směs rovnoměrně rozetřeme navrch. Pomocí zadní strany lžíce lehce promícháme vrstvy, aby vznikl mramorový efekt. Uhladíme a dáme do lednice na 2 hodiny ztuhnout.
  • Poleva Ve vodní lázni nebo mikrovlnce rozehřejeme čokoládu s máslem. Dort vyjmeme z formy, obložíme okraje pečicím papírem a polijeme čokoládovou polevou. Rozetřeme ji rovnoměrně po povrchu a necháme chladit dalších 30 minut.

Celková doba přípravy

3 hodiny (včetně tuhnutí v lednici)

Počet porcí

12 kousků

Závěr

Dort „Ptačí mléko“ je klenotem mezi dezerty. Díky své lehké konzistenci a lahodné kombinaci sněhového krému, karamelu a čokolády potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i hosty u sváteční tabule. „Rozplývá se na jazyku a chutná stejně skvěle, jak vypadá.“ Určitě ho vyzkoušejte!