Bezinkový likér s rumem a vanilkou: domácí recept z černých bezinek

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 40 porcí
  • 80 minut
Jan, 05. 09. 2025

Plně zralé bezinky, trocha trpělivosti u hrnce a poctivé zrání v lahvi – to je recept na hladký, sladkokyselý bezinkový likér, který se krásně pije a voní po vanilce a kávě. Postup je jednoduchý a zvládnete ho i bez speciální výbavy.

Pro 40 porcí

Ingredience

Základ:

Koření:

Alkohol:

Postup přípravy

  • Očištění bezinek. Bobule otrhejte ze stopek (ty jsou hořké), propláchněte v cedníku a nechte okapat.
  • První var. Do hrnce dejte bezinky s vodou a přidejte bobkový list, hřebíček a nové koření. Zvolna vařte 20 minut, občas promíchejte.
  • Scezení. Směs přelijte přes jemný cedník (nebo plátýnko), koření vyhoďte. Šetrně vymačkejte šťávu, ale netlačte pevný zbytek agresivně, aby nebyl likér trpký.
  • Druhé vaření se cukrem. Vraťte šťávu do hrnce, vsypte cukr a vařte 20 minut lehkým varem do sirupové konzistence.
  • Dochucení. Přidejte vanilkový cukr a 1 lžíci silné kávy bez lógru. Povařte 5 minut a odstavte. Nechte zchladnout na vlažno (sirup má být teplý, ne horký).
  • Zakončení alkoholem. Vmíchejte rum/tuzemák. Ochutnejte a případně doladíte sladkost či kyselost (lžička citronové šťávy pro svěžest).
  • Lahvování. Horkovzdušně vyhřáté a čisté lahve naplňte teplým likérem, dobře uzavřete.
  • Zrání. Nechte odležet minimálně 2 měsíce (ideálně do Vánoc) v chladu a temnu – chutě se zjemní a propojí.

Celková doba přípravy: cca 1 hodina 20 minut + zrání min. 2 měsíce

Počet porcí / výnos: cca 2–2,3 litru (40–46 porcí po 50 ml)

Tipy a bezpečnost

  • Používejte jen plně zralé černé bezinky (Sambucus nigra). Nedozrálé plody a části stopek mohou být hořké a zatěžovat trávení; vaření riziko snižuje.

  • Likér je určen dospělým. Podávejte vychlazený v malých sklenkách nebo jako dochucení do čaje.

  • Pokud chcete hladší texturu, po scezení sirup propasírujte přes jemné sítko či plátýnko.

  • Doba zrání dělá velký rozdíl – po 2–3 měsících je likér výrazně kulatější.

Skladování

Lahve držte v chladu a temnu. Po otevření spotřebujte ideálně do 6–8 týdnů a skladujte v lednici.

Závěr

Bezinkový likér je krásný způsob, jak zavařit vůni podzimu do lahve. Díky dvojímu vaření získáte stabilní sirupový základ, káva s vanilkou dodají hloubku a rum vše zjemní. Recept je spolehlivý, přitom otevřený drobným úpravám chuti – po odležení se vám odmění hedvábně hladkým douškem.