Benátské řezy: vláčný dezert s kokosem, kakaem a žloutkovým krémem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 90 minut
Jan, 17. 11. 2025

Benátské řezy jsou elegantní vrstvený zákusek, který se skvěle hodí jak na běžné podávání, tak na slavnostní příležitosti. Spojení kokosového bílkového korpusu, jemné kakaové piškoty a hladkého žloutkového krému vytváří harmonii chutí, která vynikne po důkladném vychlazení. Tento recept je ideální volbou pro každého, kdo hledá atraktivní, přesto jednoduchý dezert s poctivou domácí chutí.

Pro 20 porcí

Ingredience

Kokosový bílkový plát:

Kakaový piškot:

Krém:

Poleva:

Postup přípravy

  • Příprava kokosového bílkového plátu: Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu. Postupně po lžících přidávejte cukr a šlehejte, dokud směs nebude hladká a lesklá. Vařečkou jemně vmíchejte mouku s práškem do pečiva a strouhaný kokos. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a předpečte při 180 °C asi 10 minut.
  • Kakaový plát: Z bílků opět vyšlehejte tuhý sníh se špetkou soli. Po částech zašlehejte cukr, poté žloutky a nakonec na nejnižších otáčkách vmíchejte prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Těsto rozetřete na předpečený kokosový plát a pečte dalších 15 minut při 180 °C. Nechte vychladnout a stáhněte papír.
  • Krém: Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte 30 ml mléka a prošlehejte. Zvlášť rozmíchejte 50 ml mléka s kukuřičným škrobem a vše spojte. Za stálého míchání uvařte hustý krém. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte zcela vychladnout. Máslo našlehejte a po částech zašlehávejte studený žloutkový základ, dokud nevznikne hladký krém.
  • Sestavení: Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý dvouvrstvý korpus a povrch přelijte rozpuštěnou čokoládovou polevou. Dejte do lednice alespoň na několik hodin ztuhnout.
  • Krájení: Řezy krájejte ostrým nožem namočeným v horké vodě, aby byl řez čistý a hladký.

Doba přípravy

Celková doba: 1 hodina 30 minut + čas na chlazení

Počet porcí

Z jednoho plechu získáte přibližně 20 porcí.

Závěr

Benátské řezy jsou perfektním spojením jemného krému, nadýchaného kakaového těsta a vláčné kokosové vrstvy. Díky své výrazné, ale vyvážené chuti se hodí na oslavy, sváteční příležitosti i klidná rodinná posezení. Po vychlazení chutě ještě více vyniknou a řezy se krásně krájí. Uložte si tento recept – patří k těm, ke kterým se budete rádi vracet.