Banánový koláč s mascarpone krémem: vláčný, jemný a neodolatelný recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 45 minut
Jan, 20. 05. 2025

Tento kakaový koláč s mascarpone a banány je doslova návykový. Díky jemnému krému, čerstvým banánům a vláčnému korpusu si ho oblíbí celá rodina. Skvěle se hodí ke kávě, na oslavy nebo jako dezert k nedělnímu obědu. Příprava je jednoduchá a výsledek vypadá i chutná jako z cukrárny.

Pro 10 porcí

Ingredience

Kakaové těsto:

Krém:

Na ozdobu:

Postup přípravy

  • Kakaový korpus: Vejce vyšlehejte s cukrem do husté světlé pěny. Přisypte prosátou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Jemně promíchejte do hladkého těsta. Nalijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vysypaný moukou. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout.
  • Mascarpone krém: Vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem do tuha. Přidejte mascarpone a společně vyšlehejte do hladkého krému.
  • Sestavení dezertu: Vychladlý korpus položte na podnos. Banány podélně rozkrojte a rovnoměrně je rozprostřete na korpus. Navrstvěte mascarpone krém a dobře uhlaďte. Povrch posypte nastrouhanou čokoládou a případně ozdobte kolečky banánu. Koláč nechte chladit minimálně 2 hodiny v lednici.

Postup

Celková doba přípravy: cca 45 minut + chlazení

Počet porcí: 10–12

Závěr

Banánový koláč s mascarpone je elegantní a přitom velmi jednoduchý moučník, který se výborně hodí na oslavy i běžné pohoštění. Kombinace banánů a jemného krému dodává koláči svěžest i plnost chuti. Uchvátí každého, kdo ochutná – a pravděpodobně si řekne o recept.